Mordgåtan löses och serien skruvas till

FILMEN

Den andra säsongen av "Twin Peaks" har styckats upp i två delar av oklar anledning, men troligtvis är det för att den ska bli lite dyrare att köpa än om det hade varit en komplett box. Det kan man ju tycka vad man vill om.

Hur som helst: säsongen börjar förstås där den första slutade. Agent Cooper sköts och ligger nu skadad på golvet. Det inledande dubbelavsnittet, ett av få regisserade av David Lynch, är ett av seriens bästa. Den utdragna inledningen där en otroligt seg kypare inte förstår vad som hänt Cooper är klassisk Lynch.

Det är också här serien skruvas till enormt från den första säsongen som så här i efterhand får ses som förhållandevis normal. Nu får vi snabbt lära oss att det inte handlar om ett vanligt mordmysterium utan att det finns oförklarliga krafter inblandat i dådet.

Jag kan tänka mig att vissa som ser serien kan tappa sugen här, men för mig är den tillskruvade utvecklingen något av seriens tjusning, även om man kan tycka att vissa bihistorier drar iväg lite från seriens essens. Men - när serien gjordes var fortfarande planen att det skulle bli en långvarig sådan, vilket kan förklara vissa av bihistorierna.

Men i alla fall - mordgåtan får sin upplösning under de 11 avsnitt som finns i boxen, men inte utan att vi lurats till både höger och vänster, och dessutom fördjupats ytterligare i Twin Peaks alla hemligheter och mörka vrår.

Under andra hälften av boxen börjar plotten kring Windom Earle etablera sig, även om mannen inte dyker upp än. Denna plott är det som resten av serien kretsar kring efter att mordgåtan lösts. Windom Earle - får vi förklarat - är Coopers före detta partner som tappade förståndet och förvandlats från briljant agent till djävulsk knäppskalle. Spännande fortsättning - och avslutning - på plotten i del två av säsong två.

Återigen framstår "Twin Peaks" som det mest geniala som gjorts för TV och igen vinner serien på sina karaktärer, stötta av finfina skådespelarinsatser. Till exempel:

• Ray Wise briljerar som Leland Palmer i säsongen. I första säsongen var han mest en förstörd fader, men här får han leva ut ordentligt, speciellt efter att hans hår blivit vitt över en natt.

• Karaktären Harold Smith som dyker upp som gubbe i lådan är otroligt läskig på alla sätt och vis.

• Piper Laurie är otroligt iskall som Catherine Martell, en av filmvärldens hårdaste kvinnor. Piper gör även ytterligare en roll i säsongen.

• Albert Rosenfield (Miguel Ferrer) och Gordon Cole (David Lynch) är två sköna typer som dyker upp då och då. Den förre cynisk och duktig men med ett rent hjärta och sen senare gravt hörselskadad...

Sen måste jag även nämna av David Duchovny gästspelar som agenten Dennis Bryson, eller Denise som han vill bli kallad eftersom han är transvestit, mot slutet av boxen. Ganska lustigt eftersom Duchovny senare skulle göra succé som en FBI-agent med liknande egenskaper som Dale Cooper.

På sätt och vis tycker jag att den här boxen slutar på fel ställe. Det är inte menat att säsongen ska delas upp, men i och med att den väl gör det kunde den gjort det två avsnitt tidigare så hade boxen slutat med upplösningen på Laura Palmer-mordet och sedan lämnat resten till del två.

Men - det är ju en ytterst delikat petitess i sammanhanget. Köp, se och älska!


EXTRAMATERIALET

Förbluffande nog är det inget extramaterial på denna box. Första säsongen var fullmatad och det är bara att hoppas att andra säsongens extramaterial samlats på del 2 för nog måste telefonintervjun med Mark Frost avslutas?


TRE SAKER

1. En irriterande sak med denna utgåva är att översättningen stundtals är pinsamt dålig. Uppenbarligen har översättaren inte sett första säsongen då sågverket ("the mill") översätts som "kvarnen" gång på gång. Det är ingen jävla kvarn! Även "Fire, walk with me"-dikten översätts olika varje gång den förekommer.

2. Lyckligtvis är det samma goda kvalitet på förpackningen även på säsong 2 som på första. En fin digipak och den ett genomskinligt fodral med tryckt bild på framsidan. Jag var orolig för att denna kvalitet inte skulle behållas.

3. Trots att serien är över 15 år gammal känns den ändå tidslös. Få saker avslöjar att den så gammal. Mot slutet av den här boxen dyker en extremt tidig bärbar Mac-dator upp som dock sätter en tydlig tidsstämpel.


ANDERS JAKOBSON (2007-02-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 4:3 1.33:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA