En trevlig liten 70-talsthriller

FILMEN

Det är alltid kul med skådisar som gör roller som går emot det man förväntar sig av dem. Som när Robin Williams spelar mer eller mindre psykotiska karaktärer i "Insomnia" eller "One hour photo", eller när Jim Carrey gör fantastiska dramainsatser i filmer som "Eternal sunshine of the spotless mind". 1979 var Roger Moore synonym med en högklassig, stilig ungkarl som sänker skurkar och lägger ner kvinnorna i sängen. Han var på toppen av sin popularitet efter rullar som "De vilda gässen", "Blåst på 20 miljoner" och den senaste James Bond-filmen "Älskade spion". Sen kom "North Sea Hijack", eller "Specialkommande - med uppdrag att döda" som den hette i Sverige, där Moore får vända på Bonds egenskaper i rollen som ffolkes (japp, det stavas så - utan stor bokstav).

I skurkrollen ser vi Anthony Perkins, till hans egen förtret för evigt förknippad med rollen som Norman Bates i "Psycho". Tillsammans med Michael Parks (återkommande i roller i Tarantinos filmer) kapar de en båt på väg mot en brittisk oljeplattform utanför Norge. Väl där placerar de ut sprängladdningar, och framför sina krav på en stor lösensumma. Den brittiska regeringen vill förstås inte ge efter för terrorister, och tar i hemlighet hjälp av den excentriske ffolkes, vars grupp av kommandosoldater är specialutbildade för såna här tillfällen.

ffolkes tycker minst sagt illa om kvinnor, och anser att de ska hålla sig i köket. Han styr sina soldater med järnhand, och den som gör fel får själv stå för konsekvenserna. Planen att stoppa terroristerna är avancerad och förlitar sig på flertalet osäkra antaganden...

Det är hyfsat spännande och håller ganska bra hela vägen till sluttexterna. Moore är den stora behållningen, när han går runt med sitt skägg och är barsk mot allt och alla. Perkins och Parks är inga speciellt minnesvärda skurkar, men det finns ingen dödtid och på det hela taget är det en trevlig liten 70-talsthriller som är väl värd att ta en titt på.


EXTRAMATERIALET

Trailers för andra filmer från Studio S.


TRE SAKER

1. Filmen gavs ut i England under namnet "ffolkes" och hade TV-premiär i USA under namnet "Assault Force".

2. Manuset är skrivet av Jack Davies efter hans egen roman "Esther, Ruth and Jennifer".

3. Esther, Ruth och Jennifer är namnen på oljeplattformarna och båten i filmens centrum.


HENRIK ANDERSSON (2012-05-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA