Tjejer i linnen bankar skiten ur varandra

FILMEN

Om man leker med tanken att varje film som ges ut skulle ha en informerande text på omslaget avseende vem som är målgrupp för filmen, så skulle den i "Razes" fall vara ungefär så här: "Målgrupp: Alla som vill se tjejer i vita linnen banka skiten ur varandra". Om du som läser detta anser att du hör till målgruppen bör du kolla in filmen, om inte kan du nog låta bli.

Stuntkvinnan Zoë Bell har klivit över mer och mer till rent agerande och det här är första gången jag ser henne i en huvudroll, även om det kanske inte är världens mest krävande insats. I grund och botten handlar det ju om att hon ska slåss för glatta livet.

Storyn i filmen är ett misch-masch av några olika teman man sett i andra filmer. Dels det här med att ett antal människor kidnappas och vaknar upp i en märklig miljö utan att veta var de är och varför de är där, och dels människor som används som spelpjäser i ett djävulskt spel där en karismatisk spelledare bjuder på underhållning för rika as. Det vill säga sådant som setts i filmer som "Cube", "The Tournament", "Steel Trap" med flera tidigare. Knorren här är att det är enbart är kvinnor som kidnappas och ställs i en fruktansvärd turnering där det bokstavligt talat är frågan om liv eller död tills bara en deltagare återstår.

Kvinnorna ska motiveras av att om de förlorar dör även även någon som står dem nära, men motivationen kommer även från inre stridigheter i gruppen där vissa inte kan vänta tills de står mitt emot varandra i sin fajt.

Det är en ganska osmaklig film. Jag tycker alltid att rent fysiskt våld utan några vapen är bra mycket vidrigare än när en zombie får en hammare genom skallen, och även om jag vet att det inte är "på riktigt" blir det ändå rejält olustigt att se fem-sex varianter på hur man har ihjäl varandra med ren handkraft. Jag finner ingen underhållning i det.

Är det bra eller dåligt? Tja, jag vet inte vad jag ska säga riktigt. I och med att jag blir berörd av våldet är det inte dåligt gjort, men någon bra film som stannar kvar i minnet för evigt är det inte.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Sherilyn Fenn, självaste Audrey Horne från "Twin Peaks" gör en roll i filmen. Hon har man inte sett på 20 år eller så och ser numera ut som sin egen mamma.

2. Rollen hon gör är som fru till spelledaren spelad av Doug Jones som för en gångs skull får slippa spöka ut sig i mystiska masker och proteser.

3. Ordet "raze" är ett verb som enligt en definition betyder "to destroy (something) completely" och det är ju en passande titel med tanke på vad filmen går ut på.


ANDERS JAKOBSON (2014-08-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA