Filmen som är lika bra som titeln är kort

FILMEN

"P2" är gjord av regissören Alexandre Aja som tidigare gjort filmen "Switchblade Romance". Med andra ord visste man redan innan man satt igång filmen att det skulle bli bra. Och man blir inte besviken.

Det hela börjar med att vi zoomar in på en parkerad bil i ett garage. Rätt som det är öppnas bakluckan och ett par händer som sitter ihop med ett par handklovar sträcks ut. Vi kastas med andra ord rätt in i filmens stämning.

Sen blir det lugnare, vi tas bakåt i tiden. Vi får se hur Angela jobbar sent på kontoret på självaste julaftonskvällen medan hennes släkt väntar på att hon ska komma dit och fira jul med dem. När hon sent om sider är klar och åker ner i garaget för att ge sig av startar naturligtvis inte hennes bil, batteriet är stendött.

Stressad beger hon sig till parkeringsvakten för att se om han kan hjälpa henne få en taxi. Naturligtvis ställer han upp och snart är taxin beställd. Tyvärr går allt inte som hon hoppats och hon befinner sig snart i en väldigt obehaglig situation. Parkeringsvakten visar sig nämligen vara en psykopat som i smyg beundrat henne under rätt lång tid. Nu har han dock bestämt sig för att det får var nog. Nu ska hon bli hans.

Det är svårt att säga så mycket mer om hennes situation utan att förstöra filmen men en sak kan jag säga. "P2" är en otroligt spännande film och jag tror inte att någon kommer att bli besviken. Själv satt jag som på nålar mest hela tiden.

Skådespelarinsatserna är mycket bra och speciellt bra är Wes Bentley i rollen som parkeringsvakten Thomas. Personligen har jag inte sett honom i så mycket tidigare men jag hoppas verkligen att vi får se honom snart igen. Han gör en fantastisk rollprestation här. Dessutom är hans dialog utmärkt skriven vilket ytterligare gör hans karaktär intressant.

Även Rachel Nichols är riktigt bra som Angela och sällan har man sett en så rädd kvinna. Faktum är att jag får lite Jodie Foster-vibbar från hennes skådespeleri. Riktigt bra!


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det går inte att undvika att se vad filmen heter. "P2" syns hur många gånger som helst då det är det parkeringsplan i parkeringshuset där Angela ställt sin bil.

2. Återigen vill jag lyfta fram hur bra Wes Bentley är i filmen. Trots att han spelar en psykopat sitter jag hela tiden och myser när han levererar sina repliker.

3. Öppningsscenen är verkligen effektiv… mycket tack vare musiken.


HANS-ÅKE LILJA (2008-09-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA