Nja, kanske inte bra ändå…

FILMEN

Till en början ser "Oblivion" riktigt bra ut. Upplägget är bra, manus är bra och skådespeleriet är bra. Och det håller i sig… i de första två tredjedelarna av filmen. Sen blir det rörigt och man krånglar till det hela lite för mycket. Men det kan man nog leva med… om det inte vore för att man sen gör slutet så smörigt att man bara vill stoppa fingrarna i halsen när eftertexten rullar. Nu ska jag inte säga för mycket men det är inte det slut jag hoppades på…

"Oblivion" handlar om Jack som tillsammans med Victoria är de sista människorna på jorden. 2017 invaderades nämligen jorden av något man kallar för Scavs, översätts lite udda till Asätarna. Människorna vann kriget men då de var tvungna att ta till kärnvapen så nu är jorden nu inte längre bebolig. De överlevande har flytt till Saturnus måne Titan och Jack och Victoria är kvar för att reparera de drönare som ska vakta skepp som samlar upp jordens vatten för att ta det med sig till Titan.

Men allt är inte som det verkar. Jack har drömmar om en tid då han inte ens var född, drömmar om en kvinna som han aldrig träffat. Så en dag dyker hon upp och allt vänds upp och ner för Jack. Vem är han? Vem är hon? Vad ska de göra nu?

Jack spelas av Tom Cruise och som alltid gör han en stålande insats. Han blir bara bättre och bättre för varje film han gör och "Oblivion" är inget undantag. Victoria spelas av den för mig okända Andrea Riseborough och även hon gör en väldigt bra insatts. Dessutom dyker Morgan Freeman och Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister i "Game of Thrones") upp i hyfsat stora roller. I stort är "Oblivion" en rätt bra film. Första halvan är riktigt bra, det är kul att se all teknik de har och alla större landmärken som nu är förstörda. Andra halvan börjar det blir lite för krångligt men ändå okej men sen kommer slutet och då sabbas allt. Det blir bara för mycket och för smörigt för mig, tyvärr.


EXTRAMATERIALET

Förutom kommentarspåret bjuds vi på fyra borttagna scener vara tre är rätt meningslösa. Den fjärde har lite med själva tvisten på slutet att göra.

Vi får också fyra bakom kulisserna-filmer som visar oss lite om hur man spelade in filmen, specialeffekterna, hur man kom på allt vi ser i filmen samt hur man skapade musiken. Hyfsat heltäckande extramaterial med andra ord.


TRE SAKER

1. Kolla noga när Jack är nere på jorden. Det är många små landmärken man känner igen.

2. Slutet är förutom lite för smörigt allt för lätt att räkna ut.

3. I sin helikopterliknande farkost har Jack en så kallad bobblehead. En figur, föreställande en kändis med stort huvud som sitter på en fjäder som gungar när man rör det. Jacks föreställer Elvis men det vet han förmodligen inte utan kallar honom Bob från "bobblehead".


HANS-ÅKE LILJA (2013-09-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Universal
Ljud: DTS 7.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Promise of a new World: The making of Oblivion, M83 Isolated Score, Feature commentary with Tom Cruise and Director/stoey writer Joseph Kosinski.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (29/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA