Inspirerande med Nicholson/Freeman

FILMEN

Författaren Dave Freeman gav 1999 ut boken "100 Things to Do Before You Die" som indirekt ligger till grund för "The Bucket List - Nu eller aldrig". Ironiskt nog hann Freeman bara med ungefär "50 things" innan han hastigt och inte speciellt lustigt dog den 17 augusti i år. Han ramlade i sin hall och slog sig i huvudet så hårt att han dog.

Skillnaden mot herrarna i "The Bucket List" - Carter Chambers (Morgan Freeman) och Edward Cole (Jack Nicholson) är att han var fullt frisk och inte visste att han skulle dö så snart, medan Carter och Edward vet bäst före-datumet för sina liv. De har båda drabbats av cancer och hamnat i samma rum på sjukhuset.

De är två väldigt olika personer. Carter är bilmekaniker men med en enorm allmänbildning. Han kan alla svaren i "Jeopardy" till exempel. Utöver det har han en stor familj som bryr sig om honom. Edward, å sin sida, är snorrik, ensam och smått ignorant. Han kallar aldrig folk vid deras riktiga namn utan för det han tycker de borde heta. Han är dessutom ägare till sjukhuset han nu ligger på.

Till en början går de inte ihop, men ju längre tid de tillbringar med varandra, ju mer tycker de om varandra och blir varandras stöd genom den svåra tiden - speciellt när de fått reda på hur lång tid de har kvar.

Precis innan "dödsbudet" hade Carter påbörjat en lista med saker att göra innan han dör, men kastat den. Edward får tag på den och ställer frågor om den. Vips så börjar han lägga till egna saker och propsar på att de ska börja beta av den. Vad ska de annars göra med sin sista tid i livet? Och pengar behöver Carter inte bry sig om - Edward står för notan.

Så börjar då ett sista äventyr för herrarna men kommer de att hinna med hela listan innan de dör?

Man ska ha ett hjärta av sten om man inte blir lite tårögd när den här varma och inspirerande dramafilmen gått klart. Det är omöjligt att inte älska den, speciellt som både Jack Nicholson och Morgan Freeman gör sina roller helt perfekt. Rob Reiner står för regin och han har ju onekligen en fin meritlista bakom sig och "The Bucket List - Nu eller aldrig" är ännu en fjäder i hatten.

En invändning jag kan ha mot filmen är ju att förutsättningarna för att klara av ett sådant jätteprojekt som listan innebär kräver enorma mängder pengar, så även om filmen är inspirerande så är det svårt att verkligen inspireras av den. Om man inte skriver en lite mer anspråkslös lista.

Men skit i det - det här är underhållning och förbannat bra sådan.


EXTRAMATERIALET

Blott en musikvideo till en ganska trevlig låt, "Say" med John Mayer. Region 1-utgåvan innehåller även en featurette som jag gärna hade sett.


TRE SAKER

1. Jag blir alltid lika irriterad när man ger en utländsk film en svensk titel men även behåller originaltiteln.

2. Morgan Freemans son Alfonso spelar Carters son i filmen. Mig veterligen är det första gången far och son Freeman spelar mot varandra.

3. Hur många miljoner filmer finns det med Morgan Freeman som voice over-berättare? Finns det en lista någonstans?


ANDERS JAKOBSON (2008-09-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Digital dolby 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Musikvideo
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA