Långsam och aningens luddig

FILMEN

När IRA-medlemmen Colette McVeigh (Andrea Riseborough) misslyckas med ett bombattentat i London ställs hon inför ett jobbigt ultimatum. Antingen att hamna i fängelset och missa sin sons uppväxt, eller att bli informatör åt MI5 och hjälpa till att sätta dit sina bröder.

I inledningen av filmen får vi se hur IRA och den blodiga terrorn funnits i Colettes liv hela tiden. Vi är med när hennes lillebror blir offer för kulorna 1973 och hur hon tar på sig skulden för vad som hände. När filmen sedan tar vid 20 år senare kan man ana att hon motvilligt är med i familjens dåd och kanske helst av allt bara skulle vilja lägga ned.

Så hon godtar MI5-agenten Macs (Clive Owen) förslag och börjar bevaka sina bröder Gerry (Aidan Gillen) och Connor (Domhnall Gleeson) så diskret hon kan. Men samtidigt börjar IRA ana ugglor i mossen och göra sina egna utredningar om vad som hände i London och Colette får fullt upp med att tillfredsställa Macs önskemål och att inte försäga sig framför fel folk.

"Shadow Dancer" berättas i ett makligt tempo. Den blir lite för långsam för sitt eget bästa och när detta kombineras med en ganska luddig historia som är aningens komplex blir slutresultatet inte lysande. Å ena sidan gör skådespelarna bra insatser, men å andra sidan lyckas de inte riktigt lyfta upp filmen till något mer extraordinärt. Det är ingen dålig film men den ger inte riktigt valuta för pengarna.

När filmen väl är över får man sitta och försöka pussla ihop bitarna för att förstå vad som hände och varför. Vissa av karaktärerna är svåra att få grepp om, och det är ytterligare en anledning till att filmen känns luddig. Det är en snygg film, men det räckte inte riktigt för att få mitt bibehållna intresse.


EXTRAMATERIALET

En kort making of ger en liten inblick i filmen med visst fokus på själva filmningsprocessen, men i övrigt mest kommentarer från de inblandade i vanlig ordning.

Separat finns ett antal intervjuer som mer eller mindre är råmaterialet till making of:en. Lite lösryckta svar på frågor vi aldrig får höra och det känns egentligen mest som om intervjuerna är med bara för att de fanns gjorda än för att de ger något större mervärde.


TRE SAKER

1. Filmen är baserad på Tom Bradbys debutroman med samma namn från 1998. Han har även skrivit manuset.

2. Regissören James Marsh varvar dokumentärer med realistiska skildringar. Han har tidigare bland annat gjort Oscarsbelönade dokumentären "Man on wire" och "Red Riding 1980".

3. "Arkiv X"-bekanta Gillian Anderson gör en biroll i filmen som MI5-chef.


ANDERS JAKOBSON (2013-03-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Making of, Interviews
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA