Nya höjder av underlighet

FILMEN

"Mother!" är förmodligen den underligaste filmen jag sett på länge. Jag ska försöka förklara vad jag menar, men jag vill varna för att det kommer finnas lite spoilers i denna recension. När vi kommer in i handlingen träffar vi ett par. Vi får aldrig några namn på dem och det reagerar man i och för sig inte direkt på förrän efteråt så det är inget problem. De spelas av Jennifer Lawrence och Javier Bardem. Vi ser att han är författare med skrivproblem och att hon jobbar helt med att renovera hans hem som tidigare brunnit ner och som nu ska återställas. Så långt är allt rätt normalt, men så dyker en man upp…

Mannen spelas av Ed Harris och påstår sig vara en doktor. Det är dock något underligt med honom och när mannen låter honom bo i huset för att han trodde de drev ett B&B utan att fråga frun blir det ännu underligare. Kort därefter dyker även mannens fru upp och kort därefter även deras två vuxna barn. Och så fortsätter det, folk kommer i drivor till huset och mannen tycker inte att detta är något konstigt. De som kommer är en blandning av galningar och fans till mannen och han tycker att det är helt okej att de är där. Frun däremot tycker att allt är just så konstigt som det faktiskt är.

Som tittare blir man nästan galen av att se filmen. Man fattar inte vad det är som händer eller varför. Det ena som händer är konstigare än det andra och vi får aldrig någon förklaring till vad som händer eller varför, inte ens i filmens slut står det klart vad som hänt. Kanske är jag lite trög och jag tror att man visa att det som händer på något sätt är mannens påhittade historia som han och frun lever sig igenom, men att den i slutänden är för udda för att fungera och han får återigen börja om. Men är det så man tänkt finns det mycket bättre sätt att visa det på och jag tycker man gör ett ganska så uselt jobb med att driva igenom sin vision.

Jag hade personligen förväntat mig en bättre förklaring, en förklaring där vi faktiskt får reda på hur man tänkt och vad det är man vill säga. Det som händer i själva filmen är så underligt att jag tycker att vi som tittare förtjänar en förklaring. Det får vi dock inte och jag kan inte låta bli att känna mig lurad. De har lagt upp för att komma med en fyndig förklaring, men det vi får är bara hintar till vad som händer och sen får vi göra jobbet med att lista ut det själva. Nä, "Mother!" håller inte. Krånglig, underlig och utan förklaringar. Inget för mig!


EXTRAMATERIALET

Två dokumentärer får vi. En som ska berätta historien om filmen, men inte ens efter att ha sett den fattar jag exakt vad det är man vill säga. Den andra handlar om specialeffekterna och är faktiskt intressant.


TRE SAKER

1. Skådespelarinsatserna är riktigt bra. Både Jennifer Lawrence och Javier Bardem gör bra rolltolkningar.

2. Som den underlige mannen ser vi Ed Harris och som hans fru Michelle Pfeiffer.

3. Vore jag frun i huset skulle jag verkligen bli galen. Frågan är om jag skulle stannat så länge som hon faktiskt gör…


HANS-ÅKE LILJA (2018-01-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Mother! The Downward Spiral, The Makeup FX of Mother!
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
THRILLERNA