En utdragen sketch i 86 minuter

FILMEN

"MacGruber" började först som en återkommande sketch i "Saturday Night Live" 2007 och har nu ynglat av sig i en hel långfilm, med ett ganska väntat resultat. Det är ganska sällan sådant som är roligt i korta sketcher fungerar att dras ut i nästan en och en halv timme, och tyvärr gör inte "MacGruber" det.

Som man kan utläsa av namnet och säkert se på omslaget så är MacGruber (Will Forte) en parodi på MacGyver. Han är överjävlig på att skapa lösningar utifrån till synes obetydliga ting, precis som MacGyver. Jag skulle vilja säga att man parodierar "Rambo II" också då MacGruber återrekryteras på ett liknande vis efter att han officiellt dödförklarats och hållit sig undan den övriga världen under tio år.

Nu behövs han när hans ärkefiende Dieter Von Cunth (Val Kilmer) kommit över en missil med kärnvapenspets, så MacGruber fixar till hockeyfrillan och samlar ihop sitt gamla gäng... men lyckas spränga dem i luften på en gång – vilket var en återkommande poäng i originalsketcherna. Kvar finns bara Vicki St. Elmo (Kristen Wiig) från det gamla gänget och så unga löjtnanten Dixon Piper (Ryan Phillippe) som MacGruber hatar men som han också behöver för att sätta dit Cunth en gång för alla.

Jag hade ganska höga förväntningar på filmen och den uppfyller inte dem alls. Den är ingen kalkon, men långt ifrån så rolig som jag hade hoppats på. Det känns mycket väl att det är en sketchidé som blivit en långfilm och för att dryga ut manuset har man stoppat in lite väl många under bältet-skämt som egentligen inte bidrar till att filmen blir roligare.

Är man våldsamt förälskad i actionhjälteparodier så lär man säkert gilla "MacGruber" och den duger helt klart som förströelse under 86 minuter, men något mästerverk är det inte.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Ett återkommande skämt är att MacGruber lyssnar på väldigt ofarlig musik i "tuffa" scener. Det är faktiskt riktigt kul.

2. MacGrubers gamla gäng spelas av WWE-wrestlare, nämligen Chris Jericho, The Big Show, Mark Henry, Kane, MVP och The Great Khali.

3. I sketcherna kom det fram att MacGruber var MacGyvers son (vilket gör att hans kompletta namn är MacGruber MacGyver). I filmen nämner man ingenting om den kopplingen.


ANDERS JAKOBSON (2011-01-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA