Fyra killar, varav en känd som fan

FILMEN

Grejen med "Entourage" är att (a) den ger en kärleksfullt glorifierande inblick i en värld av kändisskap, pengar och framgång som tydligt både manifesterar och cementerar drömbilden vilken populärkulturintresserad människa som helst har av Hollywood, och (b) serieskaparna har byggt tv-humorns tredje bästa karaktär i Jeremy Pivens speedade agent Ari Gold (bara Cartman i "South Park" och Ned Flanders båda söner gemensamt kommer före). "Entourage" är den mer framgångsrika, betydligt snyggare men inte lika intelligenta lillebrodern till Aaron Sorkins för tidigt nedlagda "Studio 60 on the Sunset Strip" – på samma sätt vävs det fiktiva och det lockande, mytifierade verkliga i Los Angeles in i varandra i en väl avvägd balansakt.

Skillnaden är att "Entourage" är roligare, att "Entourage" smartare spelar på drömmarna om kändisskap och att "Entourage" också har just Jeremy Piven, som – för att dra ytterligare en Sorkinparallell – likt Philip Seymour Hoffman i "Charlie Wilson’s war" utan någon som helst inlindande modesthet tar över varje scen han är med i.

I säsong tre får huvudkaraktärens Vincent Chase James Cameron-projekt "Aquaman" premiär, och steget in i Hollywoods finrum blir ett faktum. Resten av den här boxens sammanlagt tolv avsnitt ägnas åt att dels slåss för pågående indieprojektet "Queens boulevard", dels slåss för kommande samarbetet med samma crew: "Medellín", filmen om knarkkungen Pablo Escobar. Däremellan handlar det om Vincents liv med sina tre polare, samarbetet med den mer eller mindre helgalna regissören för indieprojekten, och de hejdlösa diskussionerna med Ari, resten av "Entourage" är tits and ass rakt igenom; synopsis är egentligen bara "fyra killar, varav en känd som fan, festar och gör framgångsrika filmprojekt i Hollywood", och, ja – det fungerar.

Just sättet att så snyggt bygga upp serien på dum enkelhet är styrkan i "Entourage" eftersom den helt och hållet är baserad på något som så många drömmande pojkar fantiserar om; en ganska okomplicerad rikedom, stor framgång, modeller med stora bröst, bekantskap med en massa kändisar du ser upp till och livssituationen att ha möjligheten att göra egentligen precis vad du vill, inklusive att med dina barndomspolare skjuta golfbollar över grannskapet från taket på din egen mångmiljonvilla (som dessutom tidigare tillhörde Johnny Depp). Kryddat med en hysteriskt rolig, genomcynisk arbetsnarkoman till agent går "Entourage" dessutom från att vara en småfånig, mycket grabbig drömspegling av Hollywood till att bli något av det roligaste tv just nu att erbjuda.


EXTRAMATERIALET

Jerry Ferrara (Turtle), Kevin Dillon (Drama) och seriens exekutiva producent Doug Ellin har lagt kommentatorspår på några av avsnitten, utan några större överraskningar: Tre killar sitter i ett ljudbås och berättar att "kolla killen i bakgrunden, han är med i vårt crew!", Doug Ellin hajpar sin egen series förmåga att göra "shots that no other comedy series do" och - till "Vegas Baby, Vega"-avsnittet - skrattar de åt att Drama blir misstagen för bög.

Just Vegasavsnittet har även fått en kort featurette som mest av allt visar att Kevin Connolly verkar vara precis lika enerverande även utanför rollen som E. Omotiverat mycket tid läggs ner på hur de letar efter strippor ("We couldn't find strippers?!? In Vegas?!?!?!"). Jag gillar bikini chicks lika mycket som alla andra, men som featurette betraktat är hela kortfilmen i stort sett meningslös.


TRE SAKER

1. En bidragande orsak till att Jeremy Piven vinner de priser han gör beror mycket på det fina samspel Ari Gold har med sin assistent Lloyd, mycket välspelad av tidigare relativt oerfarne Rex Lee.

2. Däremot har jag ingen som helst aning om varför Kevin Connolly fick rollen som Eric "E" Murphy, han gör en ytterst svag rollprestation hela serien igenom.

3. Rhys Coiro spelar det plågade, självcentrerade geniet Billy Walsh, regissören bakom "Medellín" och "Queens boulevard". Likt Rex Lee är han tidigare relativt oerfaren, men gör en utsökt insats som supportskådespelare.


JOAKIM JOHANSSON (2008-03-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2008
Bolag: Warner Bros.
Tema: HBO-original
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: 4:3 1.33:1
Extramaterial:
Tre kommentarspår, Featurette: Vegas Baby, Vegas
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA