Trögstartat med hög pinsamhetsfaktor

FILMEN

När den monumentala succén "Vänner" avslutades efter 10 säsonger fortsatte de sex vännerna på olika håll. "The Comeback" är Lisa Kudrows serie för HBO, en serie som enbart fick 13 halvtimmesavsnitt innan den lades ned.

Upplägget är att en ny sit-com ska dra igång och till denna behövs en veteran ur sit-com-historien. Lisa Kudrow spelar Valerie Cherish som hade en succé i serien "I'm it!" under 90-talet. Tillsammans med några andra föredettingar söker hon rollen i den nya serien "Room and bored". Valerie får rollen och får också en egen realityshow - "The Comeback" som ska följa hennes återkomst till tv-världen.

Det vi får se är råmaterialet till realityshowen.

Första hälften av säsongen är trög och seg. Det är svårt att få grepp om det vi får se eftersom Valerie är väldigt ensidig. Hon försöker hela tiden vara positiv och tycka det bästa om folk, samtidigt som det är väldigt uppenbart att de flesta hon jobbar med inte alls tycker om henne. Dessutom känns upplägget på hela serien gjort och inte speciellt nytt.

Men sen halvvägs händer det något. Valerie släpper upp lite på sitt väldigt tajta uttryck och det blir mer dynamik i helheten. Samtidigt känner man sig lite mer bekväm med formen på programmet. Det hela avslutas i en final när det verkligen händer saker.

Mockumentärer ligger lite i tiden och det är faktiskt det som talar emot "The Comeback". Mycket känns igen från andra serier. Den stora skillnaden som de fokuserat på är att det här är det oredigerade råmaterialet där det tas om, där det pratas kors och tvärs och alla pinsamheter är kvar.

Serien är skapad av Kudrow och "Sex and the City"-skaparen Michael Patrick King och han säger i en intervju att de inte är inspirerade av engelska "The Office". Det tror jag är en stor lögn för det är väldigt uppenbart att Valerie Cherish är mycket inspirerad av David Brent.

Lisa Kudrow får dra ett stort lass då hon är i fokus i alla scener och hon gör ganska bra ifrån sig. Humorn anspelar väldigt mycket på pinsamhetsfaktorn men det är aldrig riktigt kul.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är verkligen extramaterial i detta fall. Det finns två specialfilmade bitar som ska föreställa helt producerade av Valerie, gjorda efter att både "Room and bored" och "The Comeback" lagts på is.

Den första biten är en sorts intervju där Valerie har problem med både filmteam och utrustning. I den andra biten har Valerie varit med i "Dancing with the stars", förlagan till "Let's dance", och pratar om hur dåligt allt gick.

I övrigt finns det ett antal kommentarspår, ibland med både Michael Patrick King och Lisa Kudrow, ibland med bara Michael Patrick King och en gång med Valerie Cherish. Sådant är inte helt vanligt, att karaktären kommenterar filmen. Det passar ju bra när det ändå ska föreställa dokumentärt.


TRE SAKER

1. Skådespelerskan som spelar Juna Milken heter Malin Åkerman och är från Stockholm. Har dock inte en enda svensk film på sitt samvete, vilket har att göra med att hon flyttade till Kanada som tvååring.

2. Serien slutar på ett sådant sätt att man verkligen märker att de som gjort den säkrat upp både för en fortsättning eller för en nedläggning.

3. Det går inte speciellt bra för de forna "Vänner"-skådespelarna på varsitt håll. Ställs det för stora krav på dem kanske?


ANDERS JAKOBSON (2006-11-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2006
Bolag: Warner Bros.
Tema: HBO-original
Ljud: Dolby digital surround 2.0
Bild: 1.33:, 4:3
Extramaterial:
Kommentarspår, När skratten tystnar - Valerie berättar, Bakom kulisserna med Valerie i Dancing with the Stars.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA