Mer skit från filmens onödigaste män

FILMEN

Eländet börjar redan i baksidetexten:

"Efter att framgångsrikt ha ha drivit ordentligt med skräckfilmsgenren i 'Scary Movie', romantiska komedier i 'Date Movie' och Hollywoodsuccér [sic] i 'Epic Movie' har manusförfattarna/regissörerna/producenterna Jason Friedberg och Aaron Seltzer nu siktat in sig på romarriket."

Suck. Ja just det, för Sparta och Persien har väldigt mycket med Rom att göra.

Jason Friedberg och Aaron Seltzer, Hollywoods onödigaste män, har i "Meet the Spartans" valt att planka "300" och skoja till det med ändlösa referenser till andra filmer ("Shrek", "Transformers", "Happy Feet", "Rocky Balboa" med flera), kändisar (Britney Spears, Brad Pitt, Angelina Jolie, Paris Hilton med flera) och tv-program ("American Idol", "Americas Next Top Model", "Dancing with the Stars" med flera).

Nu är inte jag den som tackar nej till en spooffilm, men någon jävla kvalitet får det vara. Friedberg och Seltzers filmer är som ett coverband som spelar schlagerlåtar i hårdrockstappning iklädda kräfthattar och bastukjolar. Se så tokroliga vi kan vara, och se hur skojigt vi skruvar till någon annans idé!

Hur paret kan få budget till film efter film är obegripligt, och det verkar inte finnas något slut på eländet. Så länge det görs nya filmer kommer Friedberg och Seltzer vara där och planka dem och slänga in en Britney Spears-referens och så blir det "kul".

Jag blir bara förbannad. "Meet the Spartans" är rent skräp från start till mål och jag skrattar inte en enda gång. Jo, jag flinar till lite en gång. Det är en imitation av Paula Abduls sätt att applådera. Om det är det roligaste i en film, ja, då är filmen verkligen inte kul.


EXTRAMATERIALET

Vilda hästar med automatvapen skulle inte få mig att slå på kommentarspåret, men det finns där. Det finns också en funktion att klicka sig fram till åtta musikscener i filmen.

Två featurettes har klämts in som går i samma anda som filmen. De ena handlar om hur skådespelarna "tränade" inför rollerna och den andra går ut på att någon skådis går runt på inspelningsplatsen och så "hatar" alla honom. Man har sett det förrut - till och med extramaterialet är oorginellt.

Det enda med något sorts värde är blocket med bloopers, som man i alla fall kan småle lite åt.


TRE SAKER

1. Det är väldigt många testikelskämt i filmen. Det tycker tydligen amerikaner är roligt. Ett skämt går ut på att en kille blir sparkad i skrevet och så hostar han upp sina testiklar, precis som kunde se redan i "Hot Shots! 2" 1994.

2. Filmen tar slut efter 65 minuter, varpå drygt 15 minuter eftertexter följer där det i vanlig spoofanda bryts av för lite alternativa tagningar och det kommer faktiskt ytterligare en liten scen allra sist i filmen.

3. Är någon förvånad över att Jason Friedberg och Aaron Seltzer redan klämt ur sig nästa spooffilm i USA? "Disaster Movie" gick upp i slutet av augusti och har i skrivandets stund ett snittbetyg på 1,3 av 10 på IMDB.


ANDERS JAKOBSON (2008-09-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Meet the Spartans: musiken, Prepare for thrusting, Tour the set with Ike Barinholtz, Gag reel
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA