Stundtals seg sjunde Seinfeldsäsong

FILMEN

Sjätte boxen och sjunde säsongen med "Seinfeld" bjuder på något nytt jämfört med de tidigare säsongerna - nämligen en så kallad "story arc". Över hela säsongen spänner en historia om Georges väg mot bröllopet med Susan som han förlovar sig med i säsongens första avsnitt.

Ni som kan er "Seinfeld"-historia vet hur säsongen slutar. Med risk för att förstöra upplevelsen för ni som inte sett den tidigare avslöjar jag inget mer om just det.

Den här utdragna historien orsakade lite oro bakom kulisserna, och jag vill inte direkt påstå att det är dess fel, men säsong 7 känns markant sämre än tidigare säsonger. Nivån är fortfarande hög och ganska jämn, men topparna är färre.

Däremot inte sagt att det finns riktiga klassisker i säsongen, mest uppenbart avsnittet om "The Soup Nazi" och dubbelavsnittet "The Cadillac" där Jerry lyckas ställa till det för sina föräldrar nere i Florida bara för att han ger sin pappa en splitter ny Cadillac.

Vi får också veta vad Georges bankkortskod är ("Bosco"), att Elaine bedömmer sina dejter om de är "spongeworthy" och vara med när Kramer drar in i rättsalen med de komiska advokaten Jackie Chiles.

Visst säsong 7 är bra, men stundtals lite seg. Ändå längtar jag redan till nästa box.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet på "Seinfeld"-boxarna har varit exemplariskt. Det sägs att det var på grund av att de ville vara säkra på att de hade vettigt extramaterial som det dröjde så innan serien började ges ut på DVD och om det är så, så har det varit värt all väntan.

Höjdpunkterna är de så kallade "Inside look"-inslagen där skådespelare, manusförfattare och regissörer berättar om bakgrunden till avsnitten. Det är inte alla avsnitt som har "Inside looks" - tyvärr - men när de finns där är de mycket underhållande. I och med att man ser att kommentarerna till säsong 7 är inspelade samtidigt som säsong 1, känns det tryggt inför de avslutande två säsongerna.

Vidare finns även på denna bok standardinslagen bortklippta scener, notes about nothing, bloopers, förlängda stand-up-nummer och kommentarspår. Dessutom två stycken roliga "Sein-Imations", bland annat på min all-time favoritscen från "The Marine biologist".

Unikt för denna säsong är en featurette om Elaine och en liten film om Larry David då detta var hans sista säsong som författare.


TRE SAKER

1. Det är slående hur lik en av seriens roligaste bifigurer - Elaines chef J. Peterman - är vår egen Ernst Kirsteiger!

2. Om ni som jag funderat över skådespelaren Wayne Knights rejäla viktminskning från sin runda roll som Newman, så får den sin förklaring i en "Inside look".

3. Den riktige George Steinbrenner - Yankeeschefen som i serien enbart visar ryggen mot kameran och får sin hetsiga röst av Larry David - medverkade i säsongsavslutningen, men klipptes bort då avsnittet var för långt.


ANDERS JAKOBSON (2006-11-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2006
Bolag: Universal
Ljud: Dolby digital stereo
Bild: 4:3 1.33:1
Extramaterial:
Queen of the castle: Historien om Elaine Benes, Larry Davids avsked, Inside look, Inte för att det är något fel med det, I kassaskåpet, Yada yada yada, Master of his domain, Sein-Imation, Fakta om ingenting
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA