Ferrell & Heder - on ice

FILMEN

Att komedier utspelar sig på is hör inte till vanligheterna. Jag letar i minnet och kommer endast fram till 70-talsfilmen "Slagskott" med Paul Newman och råbockarna The Hanson brothers. Nu är det Will Ferrell och Jon Heder ("Napoleon Dynamite") som snörar på sig skridskorna och gör en film - om konståkning.

Denna sport har jag väl ingen speciell relation till. Det är knappast så att jag sitter klistrad när den dyker upp i vinter-os-sändningarna men jag ska samtidigt inte säga att jag ser ned på den som idrott. Och det gör inte "Blades of glory" heller.

Ferrell och Heder spelar två konståkningsrivaler som båda slåss om den åtråvärda guldmedaljen. Ferrells Chazz Michael Michaels är rebellisk och fräck medan Heders Jimmy MacElroy är den klassiska, eleganta åkaren. Under världsmästerskapet i Stockholm blir de tvungna att dela på guldmedaljen vilket mynnar ut i ett stort slagsmål vilket i sin tur leder till att de båda blir avstängda på livstid.

Ett par år senare lyckas MacElroys största fan hitta ett kryphål i regelverket som förklarar att han kan börja tävla igen - i paråkning. När MacElroy börjar leta partner stöter han på en numera rätt nedgången Michaels och de hamnar återigen i ett vilt slagsmål. När MacElroys gamla tränare ser slagsmålet på tv ser han likheterna med ett konståkningsprogram och föreslår att de forna rivalerna ska tävla tillsammans, som världens första manliga par.

Intensiv träning inleds och målet är förstås att ta os-guld, men i vägen står syskonparet Van Wanderberg (Will Arnett och Amy Poehler) som alltid vunnit. När Van Wanderbergs sabotage hotar våra hjältar får de ta till det livsfarliga tricket "järnlotusen"...

Det här är en klassisk "odd couple"-komedi som är mycket underhållande, tack vare välgjorda tävlingsscener (filmen skulle lätt kunnat kollapsa rätt fort om inte konståkningen hade varit så... trovärdig). Filmen är regisserad av Josh Gordon och Will Speck som tidigare enbart gjort reklam- och kortfilmer, och det är mycket bra regisserat. Fint tempo och skön tajming i skämten.

Klart sevärd och rolig.


EXTRAMATERIALET

Dvd:n innehåller nästan obegripligt mycket extramaterial, vilket är klart uppskattat. Det är allt från ganska oseriösa bakomfilmer och intervjuer med äkta paret Will Arnett och Amy Poehler till mer seriösa tittar på hur skådespelarna lärde sig åka skridsko och deras spektakulära kostymer.

Vi får också en rolig intervju med före detta os-guldvinnaren Scott Hamilton som medverkar i filmen samt ett litet specialklipp med "Hector", Jimmy MacElroys stalker i filmen.

Några bortklippta scener finns med där det mest utstickande är en låt som Heder och Ferrell sjunger. Denna låt finns det även en riktig musikvideo till framförd av en pianospelade hårdrockare med det för oss svenskar illa klingande namnet Bo Bice.

Blunders och alternativa tagningar står på tur innan vi får en "unscripted" intervju med Ferrell, Heder och Arnett från sajten Moviefone, och sen avslutas det hela med tv-spottar från MTV och ett bildgalleri.

Mycket att se som sagt. Känns dock aningen märkligt att inget kommentarspår är med i utgåvan, men man kan inte få allt här i världen.


TRE SAKER

1. Att filmen tar avstamp i ett mästerskap i Stockholm är lite roligt eftersom det finns en Sverige-koppling till Ferrell. Han har svensk fru och tillbringar en del tid här. Han har även pratat om att göra en film som utspelar sig i Sverige.

2. Galenskaparna After Shave gjorde i tv-serien "Tornardo" (inte släppt på dvd - än) det roliga isnumret "Perry Mason on ice". Mycket komiskt.

3. Bengt Grive, den legendariske sportjournalisten, hade förr ensamrätt på att kommentera konståkning i tv. Han brukade alltid dra till med rätt fantasifyllda ord när han beskrev färgen på åkarnas kläder, den mest klassiska kulören var "mörkvit", vad nu det betyder.


ANDERS JAKOBSON (2007-10-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Tillbaka till glansdagarna: Skapandet av "Blades of Glory", Kändisar på tunn is, Coolare än is: Skridskoåkarnas supersexiga dräkter, Amett & Poehler: en familjeaffär, 20 frågor med Scott Hamilton, Hector: porträtt av ett fanatiskt fan, Bortklippta scener, Musikvideo: "Blades of Glory" med Bo Bice, Tabbar och blundrar, Alternativa scener, Will Ferrell, Jon Heder och Will Arnett utan manus på "Moviefone", MTV-kortfilmer, Bildgalleri
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA