Upptinad uppföljare som tar sig

FILMEN

Det är trubbel i istiden. Den stora ismassan är på väg att smälta och vår hjältehjord från första "Ice age" – mammuten Manny, tigern Diego och sengångaren Sid, måste ta sig från sin gemytliga dalsänka innan den översvämmas. På sin väg råkar de ut för alla tänkbara äventyr, till exempel blir Sid bortrövad av små sengångare som dyrkar honom om eldguden.

Och så träffar de en annan hjord med en annan mammut. Fast den här tjejmammuten – Ellie - har hängt för länge med sina pungråttskompisar att hon inte vet vad hon egentligen är. De två pungråttorna är ett underbart tillägg till hjältegänget, perfekt designade och animerade.

Med en tjejmammut vid sin sida får Manny plötsligt problem – känslor och missförstånd blandas om vartannat och det blir allt mer bråttom för i smältvattnet döljer sig nya fiender.

"Ice age 2" börjar lite segt men ökar sedan tempot avsevärt under filmens andra del. Det blir stundtals riktigt spännande, som en sekvens när hela ligan hamnat på en stapel av klippblock som kan rasa samman när som helst, och till råga på allt har Manny och Ellie en liten kris som direkt påverkar balansakten.

Och skratt finns det ganska gott om – Sid och den olycksförföljda ekollonälskaren Scrat är naturligt komiska figurer sedan tidigare, men nu får de konkurrens av pungråttorna Crash och Eddie som är så coola och bra att man önskar att de hade en egen film. De är som 2000-talet Piff och Puff.

Är filmen bättre än sin föregångare? Tja, det är nog en smaksak. Gillar man den första filmen blir man inte besviken, och som vanligt med den här generationen av animerade filmer så funkar de både för barn och vuxna.


EXTRAMATERIALET

På första skivan finns det ett kommentatorspår av regissören Carlos Saldanha, producenten Lori Forte och produktionsteamet, samt ett barnspel.

På andra skivan är det proppat med extramaterial. Generellt sett kan man säga att dessa är milt barnanpassade - det är väldigt korta inslag, ibland av lite "skojig" karaktär. De är dessutom dubbade till svenska, vilket är bra, men innehållet är ofta ganska tungt tekniskt om animering och annat. Lustig mix - vuxet och barnsligt på samma gång.

Hur som helst - i "Inside the meltdown" finns praktiskt taget allt möjligt samlat - teckningskurser, ett par glimtar bakom kulisserna i olika teman och en hel del fokus på Scrat, för att inte tala om unika sekvenser med Crash och Eddie.

Vidare i "Lost historical student films on the ice age period" har de fixat till journalliknande filmer med information om de olika djuren i filmen. Pedagogiskt och roligt.

I "The animation director's chair" kan man titta på några sekvenser ur filmen och välja mellan storyboard, layout, animation och slutgiltigt utseende.

Höjdpunkten är dock en helt ny kortfilm med favoriten Scrat. I "No time for nuts" lyckas den lille gynnaren gräva fram liten maskin som skickar honom kors och tvärs genom tid och rum, och eftersom han är en otursförföljd krabat slutar det förstås riktigt dåligt. Här har animatörerna verkligt dragit på för fulla muggar, riktigt imponerande.

Slutligen finns det några trailers och tv-spotar.


TRE SAKER

1. När det gäller animerade filmer ser jag dem uteslutande med originalrösterna. På svenska blir det genast 100% barnsligare, men just denna film skulle jag kunna se på svenska utan att dö på kuppen, tack vare Robert Gustafssons läspande Sid.

2. Jay Leno gör rösten till domedagsprofeten Snabba Tony. Vet man inte om det är det omöjligt att höra det. Bra jobbat, med andra ord.

3. Gång på gång associerar jag till "Sagan om ringen", det finns lustigt nog ett par beröringspunkter.


ANDERS JAKOBSON (2006-10-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2006
Bolag: FOX
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentatorspår, spel, Inside the meltdown, Lost historical films, The animation director's chair, "No time for nuts", Marketing campaign.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA