En film för alla åldrar

FILMEN

"Myrmobbaren" handlar om tioåriga Lucas Nickle (Zack Tyler) som blir mobbad av gatans värsting. Sina egna aggressioner tar han ut över en myrstack som ligger på hans gräsmatta. Han gör allt från att sparka sönder den till att dränka den i vatten. En dag, när hans pappa inte är hemma, ger han även klarttecken till en insektsbekämpare att utrota stacken.

Vad Lucas inte vet är att stackens trollkarl Zoc (Nicolas Cage) har fått fram en trolldryck som gör att Lucas förvandlar till storleken av en myra. Han krymps, kidnappas och döms av stackens drottning (Meryl Streep) till att leva som en myra. Något som är lättare sagt än gjort…speciellt när man just beställt stackens utrotning…

Som med de flesta animerade filmerna idag är även "Myrmobbaren" mycket bra gjord. Den är detaljrik och gjord med den där finessen som gör att den kan uppskattas både av vuxna och barn.

I övriga roller hör vi Julia Roberts som Lucas enda myrvän (åtminstone till en början) Hova, Paul Giamatti som Stan Beals, Bruce Campbell som Fugax och Lily Tomlin som Lucas mamma. De svenska rösterna görs bland annat av Eva Röse, Mattias Knave, Gunnel Fred och Sam Molavi.

Personligen anser jag att man med få undantag ska se dessa animerade filmer på originalspråket. Ser man dom men yngre som inte behärskar engelska så får man naturligtvis ha på det svenska ljudspåret men för att fullt ut uppskatta filmen bör man då se om den med originalrösterna. Ofta, med en del undantag, blir det då så mycket bättre. Det är inte sällan som animationerna är baserade på de som ska göra rösterna och man kan då känna igen både utseende och kroppsspråk, vilket tillför rollen så mycket extra.

"Myrmobbaren" är mycket underhållande och det får precis det där lyckliga slutet som man önskar sig. En film man mår bra av helt enkelt.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är gediget. Det består bland annat av en dokumentär om hur filmen gjordes. Förutom att den är intressant bekräftar den även vad jag skriver i min recension. När "Myrmobbaren" gjordes spelades först rösterna in och sen animerade man. Animationerna är alltså direkt baserade på rösten och personen som gör den.

Vi får även sju korta animerade filmsnuttar som är precis lika roliga som själva filmen. Speciellt roligt tycker jag den sekvensen där två myror står vakt är.

Vi får även lite extra scener, en helt underbar trailer och en skärmsläckare.


TRE SAKER

1. Som vanligt är det otroligt kul att se när skådespelarna spelar in sina röster. Här spelar de in doe innan animationerna är gjorda och det verkar extra svårt. Jag trodde att de alltid hade filmklipp att kolla på medan de la på rösterna…så de kan se hur figurerna agerar…

2. Den onde insektsbekämparen Stan Beals stjäl showen helt i de scener han är med i. En otroligt bra gjord karaktär!!!

3. Jag blir alltid lika glad när det finns några extra scener med på dessa animerade filmer. När man ser dokumentärerna om filmerna verkar det vara så mycket jobb med att göra filmerna men ändå tar man sig oftast tid att göra några ytterligare scener som man sen kan njuta av på DVD:n. Underbart!


HANS-ÅKE LILJA (2007-02-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
Extramaterial:
7 animerade kortfilmer, Extra scener, "Det krävs en armé" - Var med och utforska den enorma filmskaparprocessen från myrperspektiv, Skärmsläckare (Myrstack) och trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA