Kärlekskrank tentakel invaderar jorden!

FILMEN

Den andra långfilmen, av fyra, av "Futurama" är här och när jag skrev om den första - "Bender's Big Score" - så hade jag lite problem med formatet. Så är det dessvärre även denna gång. Som stort fan av "Futurama" är jag så van efter fyra säsonger med 22-minutersavsnitt att dessa 90-minutersfilmer blir lite knepiga att sjunka in i. I och med att filmerna ska bli 16 tv-avsnitt någon gång i framtiden så innehåller de väldigt mycket story och detaljer att det på något sätt tar stopp efter 45-60 minuter. Därmed inte sagt att det är dåligt, utan det är bara vanans makt som spökar och det är svårt att ställa om hjärnan efter formatet.

I den här filmen har en stor reva dykt upp himlen. Det visar sig vara en port till ett annat universum och givetvis blir det våra hjältar från Planet Express som ger sig ut för att undersöka detta. Men det är inte helt lätt - när roboten Bender skickas ut blir han direkt stött tillbaka av revan då elektroniska objekt inte kan färdas igenom den.

I nästa expedition blir det Fry som passerar genom revan. Fry är olycklig efter ett förhållande med den polygama Colleen (röstgästspelad av Brittany Murphy) men när han kommer ut på andra sidan ska hans syn på kärlek förändras - men inte förrän jorden invaderas av otäcka tentakler!

På andra sidan finns nämligen det enorma tentakelmonstret Yivo (röstgästspelas av David Cross) som är ett eget universum i sig. Yivo skickar ut sina tentakler som genast suger sig fast i folks nackar och får dem att känna en enorm kärlek till tentakeln på en gång. Det blir allt färre och färre "otentaklade" människor kvar som kan stå emot invasionen - men vem är egentligen Yivo och vad vill han/hon/det?

Samtidigt har Bender bestämt sig för att stalka sin idol skådespelarroboten Calculon, vilket sedermera leder till att han blir invald i den mytomspunna och mycket hemliga "League of Robots", men när Bender vill uppfylla robotklubbens officiella måtto "Kill all humans!" märker han att något är konstigt med människorna och måste slutligen rycka in för att ställa allt till rätta.

Precis som i första filmen kryllar det av bekanta karaktärer från seriens historia och det är man som fan klart road av, och det finns gott om insmygna skämt i bakgrunden, på skyltar och i snabba klipp som man kan skratta åt. Dessutom introduceras sporten "Deathball" som är en blandning av ett sådant där labyrintspel som alla spelat och... tja, jag vet inte vad, amerikansk fotboll kanske.

I övrigt får vi veta att Frys blod är gott på pannkakor, att King Kong numera är för gammal för att försvara jorden, vi får se Zoidberg spy upp en anka och Hedonismbot tillfredsställa sig själv sexuellt med en slipmaskin. Och så vidare.

Med andra ord finns det mycket kul även i den andra "Futurama"-filmen, men formatet är för mig fortfarande smått bökigt att komma in i.


EXTRAMATERIALET

Att slå på kommentarspåret andra titten är ett måste för mig även om det vid det här laget - i och med att folket bakom "Futurama" numera känner varanda så väl - mest blir lekstuga av det hela. Men det är ändå underhållande, speciellt som man får höra Billy West (Fry med flera) göra de mest märkliga röster och ljud helt utan specialeffekter.

I kommentarspåret utlovar David X. Cohen ett fullängdsavsnitt av "All my circuits" (varjedagsåpan som Calculon spelar i) bland extramaterialet, men det finns inte med här. Det kanske blir extramaterial på en kommande DVD? I stället har de klippt ihop ett specialavsnitt utifrån videosekvenser i "Futurama"-spelet från 2003. Avsnittet är animerat i 3D och ser inte alls ut som de vanliga avsnitten och är heller inte lika kul, men det är nog bara det märkliga utseendet som stör min tittupplevelse. Det lustiga är att när eftertexterna rullar så noterar jag hur många svenska namn som helst, så animationerna och själva spelet verkar ha varit en svensk produkt. Specialavsnittet går även att se med kommentarspår.

Resten av extramaterialet är lite blandat material som inte riktigt tillfredsställer mig. Man kan se de första 20 minuterna av filmen som storyboard animatics och även om jag tittat på sådant tidigare så är det inget jag direkt längtat efter att göra till denna film. Vidare ett antal bortklippta scener som både är färdiganimerade och i storyboardformat.

Sedan kommer två små inslag som kunde - och borde - varit betydligt större. Dels får vi träffa David Cross som är en personlig favorit, men här pratar han lite om sin karaktär Yivo medan han äter popcorn i inte ens två minuter... Och nästa inslag, "Blooperama", där man ÄNTLIGEN får se bilder från när röstskådespelarna arbetar är också alldeles för kort, men oerhört kul att se i alla fall.

Vi får också titta på några 3D-modeller och sedan på "Deathball", vilket egentligen också bara är designskisser. Extramaterialet avslutas sedan med en liten tjuvkik på nästa film "Bender's Game" där "Drakar och demoner" har en stor betydelse.


TRE SAKER

1. Omslaget är mycket tjusigt, en sorts pappförpackning där det finns sammanlagt fyra "filmaffischdesigner" à la 50-talets skräck-/sci-fi-filmer. I och med att det är en helt annan förpackning än till "Bender's Big Score" så kan man förutse att även de två sista filmerna kommer att ha annorlunda förpackningar.

2. Till skillnad från första filmen är det mer av en traditionell vinjett till filmen, med undantaget att man gjort en egen svartvit tecknad film till jätte-tv:n som så klart är en liten parodi på "Steamboat Willy".

3. Till eftertexterna har de - precis som till "The Simpsons-filmen" - illustrerat vilka karaktärer de olika skådespelarna ger röster åt. Som tämligen insatt i serien blir det ingen chockerande information för min del, men det är ändå kul och imponerande att se.


ANDERS JAKOBSON (2008-07-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: FOX
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Commentary, Futurama: The Lost Adventure, Meet Yivo! Featurette with David Cross, A Brief History Of Deathball, Blooperama: The Futurama Cast At "Work", 3D Models With Animator Discussion, Storyboard Animatic: The Beast With A Billion Backs, Part One, Deleted Scenes/Storyboards, Futurama: Bender's Game - A Sneak Peek at the Next Futurama Epic!
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (4/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA