Ytterligare en underhållande säsongsbox

FILMEN

Den fjortonde säsongen av "The Simpsons", i original visad 2002-2003, var säsongen då serien firade 300 avsnitt. Lustigt nog är det avsnitt 302 som marknadsförs som det 300:de avsnittet, vilket skaparna av serien mycket väl var medvetna om och därför petade in ett skämt om detta i avsnittet. Jubileet uppmärksammans även i flera efterföljande avsnitt. Som alla vet rullar "The Simpsons" fortfarande på och under den pågående 23:e säsongen kommer de att passera 500 avsnitt.

Inför den här boxen har jag helt oplanerat sett om några av de "senaste" säsongerna, som jag tyckt varit lite ojämna och svaga jämfört med de tidigare säsongerna, men när jag sett om dem har jag faktiskt tyckt att de varit helt okej. Av säsong 14 får jag ungefär samma känsla: avsnitten är sämre i jämförelse med seriens bästa ögonblick, men fortfarande inte dåligt och jag kan tänka mig att när jag ser om säsongen i framtiden kommer jag att tycka att den här helt okej och inte så "dålig" som jag kom ihåg den.

Säsongen rymmer 22 avsnitt och bland dessa kan man vara med om följande:

Homer...
...stämmer kyrkan och får flytta in i kyrkan som ersättning.
...skriver en hitlåt om hur kass Flanders är.
...går på rockskola med några av genres stora namn som lärare.
...blir chef över kärnkraftsverket.
...blir utsatt för mordförsök - flera gånger om.
...flyttar in hos två gaykillar.

Marge...
...får bröstinplantat av misstag.
...blir agorafobiker och tränar upp sig till ett muskelberg.
...blir chaufför på heltid när Homer förlorar körkortet.

Bart...
...nominerar Mrs Krabappel till "årets lärare".
...bryter sig in hos Flanders och kraschar hans Beatles-rum med Millhouse.
...blir myndigförklarad och flyttar hemifrån.
...blir nedflyttad till trean och hamnar i samma klass som Lisa som flyttas upp till samma årskurs.

Utöver detta vinner Lisa en stavningstävling som leder henne väldigt långt och Maggie får höra historien om "Gudfadern" av Moe som i samma avsnitt går från sekunder från att ta sitt eget liv till att bli Maggies nya favorit.

Med andra ord är det ungefär lika späckat som alltid. Inte lika bra som det brukade vara, men fortfarande underhållande och sevärt.


EXTRAMATERIALET

Boxen är som alltid fylld med extramaterial men samtidigt kan jag tycka att det är lite för snuttifierat och upprepande. Det är ett skräck/Halloween-tema över boxen vilket betyder att vi får se alla intron till Halloween-avsnitten i ett samlat format. I liknande stil får vi också se lite höjdpunkter från dels Halloween-avsnitten och dels utomjordingarna Kang och Kudos medverkan i serien (vilket är just i Halloween-avsnitten). Dessa montage ger inte så mycket mervärde men i vanlig ordning kan man i och för sig notera hur seriens animationer har förändrats över åren. De tidigaste säsongerna framstår nu som riktigt dåligt tecknade tyvärr.

Två kortare bakomfilmer visar när några av gästskådespelarna spelar in sina röster. Det handlar om två specifika avsnitt - dels avsnitt 300, "Barting over", där Tony Hawk och Blink-182 medverkar, och dels "How I spent my Strummer vacation" där rockikoner som Mick Jagger och Keith Richards samt Tom Petty och Lenny Kravitz är med.

Vidare finns de inslag som alltid finns med, det vill säga Matt Groenings introduktion, bortklippta scener, skisser och animationsjämförelser, "The Simpsons" på andra språk samt kommentarspår till alla avsnitt.


TRE SAKER

1. I Halloween-avsnittet klonar Homer sig själv och bland alla kloner kan man dels hitta en som ser ut precis som han gjorde i seriens början och dels en som ser ut som Peter Griffin i "Family Guy". En liten pik.

2. I ett annat avsnitt får vi se "South Park" i "Simpsons"-tappning.

3. ...och för att runda av referenserna till andra serier är även Bender från "Futurama" med i ett avsnitt.


ANDERS JAKOBSON (2011-11-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2011
Bolag: FOX
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: 4:3
Extramaterial:
A Haunting Invite From Matt Groening, Audio Commentaries, It’s Only Rock ‘N’ Roll, The 300th Episode Featurette, In The Beginning, The Halloween Classics, Foolish Earthlings, Deleted Scenes with Commentary, Multi-Angle Animation Showcase, Original Sketches, Special Language Feature
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA