Tjejen som klev ut ur skrivuppgiften

FILMEN

Det var häromåret som jag satt och slumpade fram recensioner här på DVDKritik.se och hamnade på "Little Miss Sunshine" och undrade varför det talangfulla regissörsparet Jonathan Dayton och Valerie Faris inte gjort mer väsen av sig. En snabb sökning och jag hittade "Ruby Sparks" och blev genast peppad. Nu har filmen äntligen kommit ut.

Paul Dano som spelade tyst storebror i "Little Miss Sunshine" spelar här författaren Calvin Weir-Fields som fick ur sig en bästsäljande debutbok som 19-åring men som sedan dess haft problem att följa upp succén. Under de ungefär tio år som gått har han publicerat några noveller men inte fått till någon roman. Skrivkrampen bekymrar honom och han går hos en psykolog (Elliott Gould) för att få hjälp. Psykologen ger honom en skrivuppgift och i en dröm kommer idén som får allting att lossna för Calvin. Han skriver om hur han träffar en tjej i en park och hur de blir ett par. Ju mer han skriver, ju mer detaljer kommer fram om denna tjej och slutligen inser han att han är förälskad i sin karaktär.

Men så en dag finns hon bara där. Ruby Sparks (Zoe Kazan) är hans flickvän, hon bor hos honom och allt är precis så som Calvin har skrivit det till att bli. På något sätt har Ruby manifesterats från sidorna och Calvin kan uppenbarligen förändra henne som han vill. Men är det en bra idé eller ska han bara låta Ruby få vara sig själv?

Filmen tar upp var det innebär att vara i ett förhållande, och kanske i sak vilka uppoffringar och anpassningar man måste göra. Hur man måste få utrymme för egentid och att vara sig själv, samtidigt som man måste bjuda på sig själv i olika situationer. Helt enkelt hur ett parförhållande är i verkligheten. Och den gör det på ett fiffigt och underhållande vis som är lagom absurt och skruvat.

"Ruby Sparks" är både allvarlig och rolig, men tar oss även med djupt ned i ett mörker under en ganska otäck del av historien, där Calvins makt över Ruby fullständigt går överstyr. Till större delen är det en rar historia som är både välskriven och välspelad. Bland birollerna hittar man bland annat Steve Coogan, Annette Bening och Antonio Banderas i minnesvärda roller.

Det är inte en fullträff på samma sätt som "Little Miss Sunshine", men väl en mycket bra film som känns som den växer och utvecklas långt efter att den rullat klart på tv:n.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en rad kortare featuretter med förhållandevis många och dessvärre upprepande utdrag ur filmerna. Inte helt optimalt och om jag hade varit extramaterialsproducent hade jag satt ihop allting till en lite mer konkret film.

Det som tas upp är ungefär det vanliga - lite om storyn och skådespelarna med mera - inget speciellt i sig, men duger för en genomtittning.


TRE SAKER

1. Det är Zoe Kazan som skrivit manuset och det är hennes hittills enda filmade manuskript. Hon har även skrivit pjäser.

2. Paul Dano och Zoe Kazan är ett par i verkligheten.

3. Och även Jonathan Dayton och Valerie Faris är ett äkta par.


ANDERS JAKOBSON (2013-04-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: FOX
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
The Story, The Cast, Real Life Couples, Be Careful What You Wish For, Los Angeles: The Other Character, Theatrical Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA