Agenten som själv blir jagad (igen)

FILMEN

Steven Soderberghs pensionering har fortfarande inte haft några synbara konsekvenser. Det kommer nya filmer hela tiden, även om "Haywire" faktiskt spelades in innan "Contagion". Hans biopic om Liberace sägs bli hans sista, men man vet ju aldrig. I intervjuer har han omformulerat sin pensionering till en "sabbat"...

Det vore en lögn att kalla "Haywire" för en originell film för den bjuder på det klassiska "agenten som själv blir jagad"-konceptet som man känner igen från till exempel "Bourne"-filmerna och "Salt" med Angelina Jolie som kom härom året. På samma vis är det lätt att göra en koppling till just "Salt" i och med att agenten i fråga även här är en kvinna. Mallory Kane (Gina Carano) hamnar på andra sidan efter att blivit duktigt dragen vid näsan efter ett fritagningsuppdrag i Barcelona där hon ledde ett litet team som räddade en kidnappad journalist.

Filmen börjar dock en bit in i historien när Mallory träffar teammedlemmen Aaron (Channing Tatum) på en diner någonstans i norra delen av staten New York. Aaron ska hämta in henne, men i stället blir det ett våldsamt slagsmål agent mot agent som slutar med att Mallory flyr fältet tillsammans med en ung kille-på-fel-plats (Michael Angarano) som hon sedan berättar hela historien för. Angaranos roll i filmen är i princip bara en ursäkt för exposition samtidigt som han bjuder på lite comic relief med sina reaktioner.

Mallory berättar om fritagningen i Barcelona - vilken illustreras snabbt och snyggt med till större delen dialoglösa scener - och hur hon senare omgående kallades in till ett nytt uppdrag med agenten Paul (Michael Fassbender) under vilket hon hittar den fritagna gisslan mördad med planterade ledtrådar som ska göra henne till den skyldige. När sedan Paul ger sig på henne inser hon att hon måste fly för sitt eget liv och samtidigt ta reda på sanningen om vad som egentligen hände i Barcelona och varför hon nu är ett mål.

Soderbergh kan ju actionfilmer av det här slaget i sömnen och "Haywire" är således en snabb och spännande actionthriller med spektakulära actionsekvenser och mycket fart och fläkt. Historien är inte så originell och dessutom lite tunn, men jag finner ändå att filmen är underhållande och ett perfekt val för den som vill ha "en schysst actionfilm" till helgen. Jag vet flera människor i min bekantskapskrets som jag tänker tipsa om filmen.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Jag gillar filmens musik som är klassisk deckarmusik fast med en lite modernare touch.

2. Filmen innehåller även Michael Douglas, Ewan McGregor och Antonio Banderas i mindre, men betydande roller.

3. Gina Carano är ett riktigt fynd. Hennes få filmroller är ingenting jag har sett och hon kommer från MMA-världen och har även varit en gladiator i "American Gladiators". Jag tycker hon är en riktigt bra actionhjältinna.


ANDERS JAKOBSON (2012-07-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (13)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA