Lite smutsigare och mer trovärdigt

FILMEN

Det här är tonårsfilmen som går ifrån alla klassiska tonårsfilmatiseringar. Det är inget påklistrat eller typiskt amerikanskt, det känns som det är på riktigt vilket är ett riktigt bra betyg.

George (Freddie Highmore) slutar snart high scool och är en outsider. Han är van att aldrig anstränga sig och tar livet med en klackspark. Inte så att han inte funderar över livet, snarare tvärtom, men att lägga tid på läxor är inget han sätter högt på prioriteringslistan. Examen närmar sig och hans lärare vet egentligen inte vad de ska göra med honom, inte hans mamma heller för den delen. Sista skolåret och George blir vän med Sally (Emma Roberts), som blir hans tvillingsjäl. De två är väldigt lika och kanske kan det bli Sally som får George att börja ta sitt ansvar. En lite annorlunda vänskapsrelation som givetvis får kärleken att sätta fart.

Åh, det är så skönt med den här filmen att den känns äkta. Det är skitigt och avskalat och därför blir det hela mer trovärdigt. Den är inte så tillrättalagd som det kan vara och filmen bubblar ständigt av massvis av känslor, särskilt från de två tonåringarna som är i fokus.

Skådespeleriet är grymt. Freddie Highmore är en fantastisk skådespelare och har varit det sedan barnsben. När han spelade i "Finding Neverland" och "Kalle och Chokladfabriken" gör han det lika bra och det är inte alls konstigt att den här filmens skapare ville ha Freddie i huvudrollen. Han passar perfekt. Även om han pratar amerikansk engelska i filmen så lyser hans lite mer torra brittiska beteende igenom vilket gör att karaktären blir så där himla bra. Freddie är denna films största behållning.

Sedan är det ett plus att vi får se delar av New York man i stort sett aldrig sett på film förut, det här är mer äkta och inget vykort. Detta poängteras också i extramaterialet att man gjort ett sådant val och det var väldigt viktigt för filmens handling och äkthet. New York spelar nämligen en stor roll i "The Art of Getting By".


EXTRAMATERIALET

Mycket intervjuer med de två huvudskådespelarna och personerna bakom filmen. Allt är uppdelat i små korta sekvenser men tyvärr känns mycket av det som en upprepning. Jag hade hellre sett att man gjorde en "bakom kulisserna" på cirka 30 minuter i stället för att dela upp det på det här tjatiga sättet då flera av intervjuklippen faktiskt är exakt samma. Men det är väldigt roligt när Emma Roberts och Freddie Highmore ställer lite frågor till varandra. Det är som att se den nya tidens Julia Roberts och Hugh Grant. Den babbliga amerikanskan och den lite mer tillbakadragne och smått torre britten.


TRE SAKER

1. Det är välkända skådespelare som gör de vuxna rollerna. Mest otippat är Alicia Silverstone som är sig lik men ändå inte. Åren går.

2. Emma Roberts som ju är brorsdotter till Julia Roberts är väldigt lik sin moster. Munnen verkar ju ha gått i arv.

3. Filmen gick aldrig upp på bio utan visades endast på Sundance Film Festival och släpptes direkt på DVD.


MARIA EREMO (2012-03-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: FOX
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
New York slice of life, On young love, 4 web spots, HBO first look - The making of
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA