Ett ovanligt och roligt familjedrama

FILMEN

Joni (Mia Wasikowska) och Laser (Josh Hutcherson) hör till den skara människor som har två mammor som föräldrar. Båda barnen blev till genom sperma från en och samma donator och nu när Joni blivit 18 år har hon möjlighet att kolla upp vem denna donator var och då eventuellt lära känna sin biologiska far.

Donatorn är Paul (Mark Ruffalo) som är helt ovetande om att han är far till två barn och när de väl möts är stämningen lite obekvämt tryckt, men lättar så småningom. Det är inte helt friktionsfritt och som tittare märker man att femtonåriga Laser inte riktigt hittar den fadersfigur i Paul som han kanske hade hoppats på.

När mammorna Nic (Annette Bening) och Jules (Julianne Moore) för höra om mötet blir de inte speciellt glada, men inser att Paul har en plats i deras barns liv som de lite motvilligt ger honom. Nic är mest tveksam till Paul, medan Jules är betydligt mer positivt inställd, men är det egentligen en bra idé att Paul kommer in i denna speciella familj?

Som familjedrama fungerar "The Kids are All Right" utmärkt. Upplägget är kanske inte helt superoriginellt, men ändå ovanligt och väldigt givande. Men lika mycket som det handlar om två lesbiska kvinnor och en man som precis fått reda på att han är pappa, så handlar det lika mycket om barnen. Joni är på väg att sticka till college och balanserar mellan viljan att stå på egna ben och rädslan för att lämna familjens trygghet. Det finns även sekvenser där hon velar lite för att uttrycka sina känslor för en nära killkompis. Laser dras med en idiot till bästa kompis som egentligen inte har något bra inflytande på honom och samtidigt är den där bristen på en manlig förebild tydlig. Även relationerna mellan mammorna och barnen sätts i rubbning. Det är ganska tydligt att barnen, och främst Joni, har haft en stor press på sig att prestera sitt bästa. Det finns många lager i familjedramat som gör att filmen känns väldigt genuin.

Men även som komedi fungerar filmen utmärkt. Den är skönt rolig mest hela tiden med en bra dialog och träffande situationshumor, ofta med sexuella inslag. Mixen mellan drama och komedi är välavvägd och gör "The Kids are All Right" till en riktigt bra feel good-film.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Under Golden Globes var både Annette Bening och Julianne Moore nominerade till bästa kvinnliga huvudroll i klassen "comedy/musical" och Bening tog hem det. Hon är även Oscarsnominerad för rollen.

2. Filmen i sin helhet är också Oscarsnominerad. Golden Globen för "comedy/musical" finns redan i prissamlingen.

3. Det är lite intressant att översättaren valt att översätta "fucked up" med "uppfuckad". Finns det verkligen ingen bättre svensk översättning?


ANDERS JAKOBSON (2011-02-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD MA 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA