Ensam kvar att se?

FILMEN

"Blindness" börjar med att en man, i sin bil mitt i en korsning, blir blind. Trots att de flesta irriterat tutar på honom att han ska flytta på sig finns det ändå de som vill hjälpa. En man skjutsar honom till en doktor som inte finner minsta fel på honom men som ändå skickar honom till sjukhuset. Dagen därpå vaknar doktorn och upptäcker då att även han är blind…

Sen fortsätter det som en löpeld. Den ena efter den andra förlorar synen och till slut ser regeringen ingen annan utväg än att spärra in dem alla på ett gammalt mentalsjukhus. Här hamnar även doktorn och hans fru. Skillnaden är bara att frun inte alls är blind. Det var bara något hon sa för att få vara tillsammans med sin man… något hon snart får ångra.

Allt eftersom fler och fler blir blinda blir de tre avdelningarna på sjukhuset överbefolkade. Folk går tillbaka till sitt primitiva ursprung och snart har den ena avdelningen tagit över all mathantering och tvingar de andra att köpa mat av dem. När sen de få värdesaker de har sen tar slut får avdelningarnas kvinnor ta rollen som valuta. Förfallet är totalt.

"Blindness" är riktigt spännande och jag gillar den. Man riktigt känner hopplösheten för de som sitter inspärrade på sjukhuset och då framförallt doktorsfrun (jo, hon omnämns faktiskt så överallt) som kan se eländet. Det är också fascinerande att se hur människorna faller tillbaka till sina primitiva instinkter och lustar när allt annat tas ifrån dem. Fascinerande och skrämmande.

Huvudrollen som doktorsfrun spelas briljant av Julianne Moore. Hon kan verkligen se pressad och stressad ut. Vi ser även Danny Glover i en roll. Och i just det här fallet känns det rätt skönt att filmen trots allt slutat rätt positivt.


EXTRAMATERIALET

Vi får en ordentlig bakom kulisserna- film som är nästan en timme lång. Här går man igenom filmen och flera av de inblandande kommer till tals. Kul att man lagt ner lite tid på en så pass lång bakomfilm och inte bara gjort dessa små, korta varianter som blir allt vanligare. Sen får vi även en trailer och foton från filmen.


TRE SAKER

1. Jag kan inte ens tänka mig hur hemskt det skulle vara att hamna i den situation de hamnar i, det måste vara den totala mardrömmen.

2. Det är inte utan att vissa av de blinda som knallar omkring i staden påminner lite om zombies…

3. Filmen har välförtjänt både varit nominerad och vunnit diverse filmpriser.


HANS-ÅKE LILJA (2009-04-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Sandrew Metronome
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Så gjordes filmen, Bildgalleri och Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KOMEDIERNA