Naket men inte sliskigt

FILMEN

De som gillar att titta på renrakade, muskulösa män som klär av sig och luftjuckar har mycket glädje av "Magic Mike". Vill man dessutom ha en historia om entreprenörskap, vänskap, konkurrens och lite kärlek finns det ännu mer att ta med sig från filmen.

Filmen är löst baserad på Channing Tatums egna erfarenheter som "exotisk dansare" innan skådespelarkarriären tog fart. Här spelar han titelns Mike, den stora stjärnan i Dallas (Matthew McConaughey) samling med manliga strippor. Dagtid ägnar Mike åt helt andra saker än luftjuckande. Han driver ett antal företag och drömmer om att en vacker dag få satsa allt på sitt stora intresse om unika handgjorda möbler av saker han hittat på stranden. De pengar som inte går åt till festande läggs på hög för att bli en handpenning när han söker ett lån.

En dag träffar han 19-åriga Adam (Alex Pettyfer) som ska lägga tak utan att han vet hur man gör. Adam behåller inte ett jobb speciellt länge och inte heller detta. När de av en slump träffas igen framåt kvällen tar Mike med sig Adam till sitt kvällsjobb, mest för att vara hygglig och kanske även för att chocka Adam en smula. Ynglingen kastas mer eller mindre in i leken på en gång och blir Dallas nya dansare som snabbt blir populär. Mike tycker det är ganska kul, men Adams storasyster Brooke (Cody Horn) är inte lika road. Mike lovar henne att ta hand om Adam, men med ett helt nytt liv med pengar, kvinnor och droger som ett gigantiskt buffébord blir det svårt för Mike att hålla sitt löfte. Adam blir svårtyglad, och när Mikes egna liv skakas av några motgångar blir det svårt för honom att förbli den samlade, klartänkta mannen.

"Magic Mike" har en i mitt tycke ganska otydlig plott. Historien rullar på och det är egentligen inget fel i det, men det tar ganska lång tid innan det blir något mer än bara en inblick i en ganska galen värld. Trots bristen på ett tydligt mål i historien blir det dramatiskt på slutet när Mike tvingas se över sitt liv.

Trots att det formligen osar sex om filmen och det är mycket påklätt juckande med syftningar till både höger och vänster blir det inte sliskigt. Det här inslaget är så pass starkt sammankopplad med den strippvärld den skildrar att det känns naturligt snarare än chockerande. Dessutom är filmens kärleksinslag tämligen fritt från sex, vilket gör särskiljningen mellan de olika världarna ännu mer tydlig.

Jag gillar filmen. Den beskrivs här och där som en komedi men det vet jag faktiskt inte varför. Det är ett drama och ett bra sådant.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Enligt rykten kom Channing Tatum och Alex Pettyfer inte överens under inspelningen. Detta är dock inget jag märker av i deras skådespel.

2. Filmen är regisserad av Steven Soderbergh. Han och Tatum hostade själva upp inspelningsbudgeten på 6,5 miljoner dollar, vilket lönade sig då filmen drog in nästan 170 miljoner dollar över hela världen.

3. Historien utspelar sig i Tampa, Florida, en stad som satts på kartan tack vare otaliga death metal-skivor som spelats in där. Det har i och för sig ingenting med filmen att göra då den hårdaste musiken som spelas i den är "Calling Dr Love" av Kiss.


ANDERS JAKOBSON (2013-01-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (13)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA