Övernaturligt ubåtsdrama från Japan

FILMEN

För nästan ett år sedan recenserade jag den japanska filmen "Yamoto" - ett andra världskrigsdrama om ett gigantiskt slagskepp. Nu är det dags igen, fast den här gången är skeppet en ubåt.

Japanerna håller på att förlora kriget. Den första atombomben har fallit över Hiroshima. Befälhavaren Asakura beordrar kaptenen Masami (Kôji Yakusho från "Babel") att sköta ubåt I-507, en speciell ubåt japanerna fått från nazisterna utrustad med ett hemligt vapen. Masami, kallad "Kapten Ynkrygg" för att han tidigare emotsagt sig självmorduppdrag, tar snabbt befälet över båten.

Det hemliga vapnet är en miniubåt i vilken det sitter en tjej med övernaturliga kunskaper, framodlad av nazisterna, som blir en sorts "ögon" till sonarsystemets "öron".

Jag pausar redan här. Övernaturliga inslag i ett andra världskrigsdrama... Inte lovande.

När den andra bomben fallit över Nagasaki utbryter ett myteri ombord. Det visar sig nämligen att Asakura sålt sig själv till amerikanerna och beordrat om att ubåten ska lämnas över till dem så att kriget kan ta slut. I samband med detta ska en tredje atombomb falla över Tokyo.

Det blir nu kapten Masamis uppgift att sporra sina mannar och omintetgöra den tredje bomben innan den släpps.

Den här filmen är väldigt patriotisk vilket jag egentligen inte har något problem med. Jag har dock större problem med det övernaturliga momentet som känns överflödigt. Det andra världskriget känns tillräckligt dramatiskt som det är utan att dra in massa science fiction-moment.

Till detta kommer dessvärre rätt katastrofala specialeffekter. Det är inte dataanimeringar och bluescreen-scener värdiga 2000-talet.

"Ubåt I-507: Det sista vapnet" är måttligt spännande. "Yamoto" var en betydligt bättre film.


EXTRAMATERIALET

Ingenting på denna utgåva.


TRE SAKER

1. Givetvis är filmen fylld av patriotisk stridsmusik, pampig och maffig men även lite tom och platt. Låter som en datagenererad orkester.

2. Det är en hel del amerikaner med i filmen som klämmer ur sig uttjatade repliker som "I hate this war".

3. Jag är ingen expert på andra världskriget men vad jag har läst på så existerade hotet om en tredje bomb mot Tokyo, men det är även troligt att USA endast hade de två bomber som de redan hade släppt.


ANDERS JAKOBSON (2007-11-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin krig
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA