Svettigt och fascinerande som en varböld

FILMEN

Jag gillar inte att sprida fördomar om människor. Därför blir jag lite tagen på sängen av en film som i mina ögon så tydligt balanserar på gränsen till att göra just det. Å andra sidan utspelar sig "The Paperboy" i den amerikanska södern under slutet av 60-talet, en tid som skildrats på film otaliga gånger förut. Allt jag egentligen vet om den amerikanska södern från den här tiden kan lika gärna vara påhittade fördomar baserade på filmer som den här. Är det en någorlunda sann bild som filmen målar upp får man dra tröst från det faktum att även träskmarksmänniskor i Florida någon gång måste ha tagit klivet in i 2000-talet. Eller?

I slutet av 60-talet sitter en man dömd för mord och väntar på avrättning. Detta får journalisten Ward Jansen (Matthew McConaughey) att återvända till hemstaden för att undersöka fallet för sin tidnings räkning. Där återförenas han med sin lillebror Jack (Zac Efron) som precis börjat ta sina första trevande steg ut i vuxenlivet. De undersökande journalisterna allierar sig i sin undersökning med Charlotte Bless (Nicole Kidman) - en kvinna som säger sig vara den dödsdömdes flickvän trots att hon aldrig träffat honom.

Jag vet först inte riktigt vad jag ska tänka. Filmen staplar den ena svettiga, otrevliga scenen på den andra med klassiska sydstatarkaraktärer. Eller "rednecks" om man så vill. Dock inte den korkade inavelsorten utan den otrevliga, ogästvänliga varianten som tycker illa om allt och alla som representerar något nytt i deras inskränkta värld. En värld som för övrigt stått stilla alldeles för länge. Filmen innehåller över huvud taget inga karaktärer att tycka om, bara att tycka mer eller mindre illa om. Mest illa tycker jag om John Cusacks mördare som hellre vill se flickvännen Charlotte (Nicole Kidman) sära på benen och stöna (en av filmens mer bisarra scener) än att lyssna på vad journalisterna har att säga.

Jag antar att det här är ett ganska kompetent hantverk. Både regi och skådespelare håller en bra nivå. Ja, faktum är att skådespelarinsatserna är riktigt bra. Regissören Lee Daniels har här lyckats skapa en lika otrevlig som trovärdig sydstatsmiljö som fascinerar på det där sättet som ett djupt skrubbsår eller en varböld kan fascinera. Och tur är väl det, för fokuset på filmens centrala mysterium – om Cusacks slemmige typ är oskyldig eller ej – kommer och går och har inte hanterats på ett sätt så att det blir riktigt intressant. "The Paperboy" lär knappast hamna högt upp på några favoritfilmslistor men den duger gott som hyrfilm för de som har någon av huvudrollsinnehavarna som favorit.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Kanske bäst att klargöra en sak på en gång. När jag ovan skriver att det är en trovärdig sydstatsmiljö så menar jag bara att den skulle kunna finnas. Men huruvida det är en sann bild av människor boende i Floridas träskområden lämnar jag till personer som faktiskt varit där att avgöra.

2. Det ska bli intressant att följa Zac Efrons val av roller framöver. Att tacka nej till nyinspelningen av "Footloose" var smart då han kunde riskerat att fastna i något slags "High school musical"-fack. Och efter att ha sett den här filmen och 2010 års "Charlie St. Cloud" kan jag konstatera att killen har bred potential.

3. Filmen kunde ha haft en helt annan stjärnglans då Tobey Maguire, Sofia Vergara och Alex Pettyfer ett tag var tänkta att spela rollerna som senare gick till Matthew McConaughey, Nicole Kidman och Zac Efron. Dessutom gör envisa rykten gällande att Pedro Almodovar var oerhört nära att regissera vilket skulle ha inneburit engelskspråkig debut för den spanska regissören.


THOMAS HELSING (2013-04-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA