Mörk och skruvad med urballat slut

FILMEN

I en imaginär värld är jag filmproducent och har ett möte med pjäs- och manusförfattaren Tracy Letts som tagit med sitt senaste manus - "Killer Joe" - som jag nu läser medan Letts ivrigt väntar på min reaktion.

Jag lägger ihop manusbibban.

Jag: Ja, hehe, det var ju kul det här, men var är det riktiga slutet?
Letts: Vad menar du? Det är det riktiga slutet...
Jag: Du skämtar?
Letts: Nej.
Jag: Vänta nu, så du menar att du vill att din historia ska sluta med att allt ballar ur och det framstår som du inte ens orkade skriva ett vettigt slut?
Letts: ...ja...

Fram till de sista fem minuterna är "Killer Joe" en mörk och skruvad thrillerkomedi, men så faller precis alltsammans ihop under slutscenerna och när eftertexterna börjar rulla finns bara tanken "Vad fan hände?" i mitt huvud. En ganska märklig känsla och jag kan inte låta bli att tycka att jag slösat bort tiden det tog att se filmen.

När jag läser lite kommentarer på IMDB hittar jag fler som är förbryllade över slutet, men i vanlig ordning även en hel drös med människor som gillar det och kan redogöra för vad som "händer". Okej, men det finns fortfarande inte en förklaring som vänder slutet till dess fördel för mig. Men nog om det.

Filmen utspelar sig i white trash-världen, runt och omkring en trailerpark. Chris (Emile Hirsch) är skyldig några gangsters pengar och har enorma problem att få skulden ur världen. Han har därför kommit på en perfekt idé för att lösa sina problem: Han ska ha ihjäl sin alkoholiserade och vidriga mamma. Hennes livförsäkring är ställd på lillasystern Dottie (Juno Temple) och nu gäller det bara för Chris att övertala sin pappa Ansel (Thomas Haden Church) om att de ska genomföra planen.

Redan här kan man tycka att plotten är lite märkligt. I alla fall skruvad, men ingen av de inblandade har några problem med Chris idé, och de kontaktar den ökända Killer Joe (Matthew McConaughey), en polis som extraknäcker som effektiv och skoningslös mördare. Joe tar jobbet, men när Chris inte kan garantera en förskottsbetalning, tar han även en deposition i form av oskulden Dottie, och planerar att behålla henne om betalningen uteblir helt och hållet.

Givetvis går ingenting riktigt som det ska i den här historien, förutom att Killer Joe genomför sitt uppdrag.

Bortsett från slutet som inte alls faller mig i smaken är "Killer Joe" en minst sagt speciell film. Väldigt skruvad, utan att bli konstig. Karaktärerna är udda, inte minst McConaugheys Joe som närmast kan beskrivas som pervers. Men jag har väldigt svårt att just bortse från slutet, och det sänker helhetsintrycket.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Juno Temple som spelar Dottie är tack och lov över 20 år, men hon ser ut som tretton ungefär, vilket gör vissa scener i filmen väldigt svåra att titta på då det känns snudd på barnpornografiskt.

2. Terry Letts pjäsdebuterade med "Killer Joe" 1991 och 20 år senare blev den film efter hans manus.

3. William Friedkin ("French Connection", "Exorcisten") står för regin.


ANDERS JAKOBSON (2012-11-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA