Långtråkigt 80-tal

FILMEN

En hemsk nyårsnatt dör en av tre vänner i snön efter en natt av festande och testande av droger för första gången. De två kvarvarande vännerna splittras innan en av dem, Jude (Asa Butterfield) flyttar med sin stoner-pappa Les (Ethan Hawke) till New York där han återförenas med Eliza (Hailee Steinfeld). I 80-talets New York börjar de umgås med en sångare från ett punkband och försöker att ta sig genom uppväxten samtidigt som de försöker undvika att tala ut om den döde vännen.

Det är en klassisk historia om att hitta vägen till vuxenvärlden bland fällor och besvikelser och dysfunktionella familjerelationer. Tyvärr engagerar filmen inte på något plan. Den drar inte i några känslosträngar, får mig inte att identifiera mig den minsta gnutta med karaktärerna och får mig absolut inte att tänka tillbaka till mitt eget 80-tal. Kort sagt gör filmen inte vad den ska, eller bör.

Det är inte skådespelarnas fel, de gör så gott de kan. Historien är baserad på en roman av Eleanor Henderson och omarbetad till film av Shari Springer Berman och Robert Pulcini som också regisserar. Tidigare har det äkta paret bland annat gjort film av "American Splendor" och lyckades betydligt bättre där.

När eftertexterna rullar har jag inte fått ut någonting av en film som annars borde ge en hel del av en tid och en plats, New Yorks East Village på 80-talet, som annars är trovärdigt skildrad. Jag gissar att romanen är hästlängder bättre än boken.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. En stor del av filmen går Asa Butterfield omkring med en stor lock som hänger ned framför ansiktet. Fruktansvärt irriterande frisyr.

2. Soundtracket är en liten behållning med musik av bland annat The Stone Roses.

3. Universal fortsätter att envisas med sina svårtolkade menysymboler. Snälla, gör om och gör rätt.


THOMAS HELSING (2016-04-07)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA