Originellt om vänskap och kreativitet

FILMEN

Det här är historien om hur den mesiga sektkillen och det tuffa rötägget formar en osannolik vänskap och gör film ihop. Men det är också en film om gemenskap och kreativitet, och samtidigt en film om förtryck, inom religion och inom familj.

Will (Bill Milner) tillhör en sekt som förbjuder all sorts underhållning. Musik är bara att glömma och när det visas instruktionsfilmer på projektorn i skolan får han lämna klassrummet. Hans sekt protesterar utanför den lokala biografen som visar dåtidens tuffaste film: "First blood".

Lee (Will Poulter) är ett riktigt rötägg som blir utkastad ur fler lektioner än vad som är möjligt. Efter att ha terroriserat och lurat Will övertalar han honom att vara stuntman i den film han spelar in med storebrorsans kamera. Will råkar se "First blood" som Lee spelat av på biografen och blir helt tagen av vad han får se. I hans fantasi varvas sorgen efter sin döde far med äventyrslustan och han blir "Rambows son" på jakt efter att rädda sin far undan den elaka fågelskrämman.

Han ritar ned sina fantasier och det blir storyn de filmar. Snart engagerar sig hela skolan i projektet, vilket leder till en liten bristning i vänskapen. Det är inte längre Lees film och samtidigt har Will fullt schå med att hålla sitt nya intresse och sina nya kompisar borta från sektens hårda regelverk.

Det blir lite "Be Kind Rewind"-känsla när killarna tar till vad de en kommer över som rekvisita till filmen. Kreativiteten och fantasin är på topp när de är igång och det är både inspirerande och tilltalande för mig som tittare.

Samtidigt har den brittiska filmen ett djup. Visserligen är det barn i 12-13-årsåldern i huvudrollerna men det är ingen barnfilm. Karaktärerna är välskrivna och slåss mot sina egna demoner. Allra tydligast är det i Lees fall där han dyrkar sin storebror, som i sin tur bara kör med honom och egentligen inte bryr sig ett dugg.

80-talsmiljön i filmen är otroligt nostalgisk. Musik, frisyrer och kläder på de äldre eleverna är som tagna ur min gamla Okej-samling, och det "knarkas" genom att sniffa på luktsuddigummin och hälla i sig brusgodis som reagerar med läsk, och de tatuerar sig med gnuggisar.

En intressant och bra film och tämligen originell.


EXTRAMATERIALET

Bakomfilmen består i stora drag av ett samtal mellan de båda huvudrollsinnehavarna och regissören/manusförfattaren Garth Jennings och producenten Nick Goldsmith, med insprängda bilder från inspelningen. Intressant att höra de unga skådespelarnas tankar och intryck från inspelningen.

Detta kompletteras av en separat B-roll-snutt som är måttligt intressant. Utöver den finns även en trailer att titta på.


TRE SAKER

1. "Rambow" i titeln förklaras av att Will tror att namnet stavas så. Under eftertexterna rättas han av Lee.

2. Garth Jennings baserade storyn utifrån sina egna hemmafilmer gjorda som barn på 80-talet.

3. Jennings är så klart mest känd för filmatiseringen av "Liftarens guide till galaxen".


ANDERS JAKOBSON (2009-01-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (5/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA