Spännande, men otillfredsställande

FILMEN

Thomas vaknar i början av filmen upp i mitten av en enorm labyrint. Här finns redan ett gäng killar (jo, det är bara killar i början) och de som varit längst har varit där så länge som i tre år. Varje månad dyker en ny kille upp i den hiss som förser dem med förnödenheter och varje gång har killen inget som helst minne av vad som hänt honom eller hur han hamnade där.

Under tre år har de också försökt hitta en väg ut via den labyrint som öppnas upp för dem under dagtid. De får dock inte dröja för länge därute för om de inte är tillbaka innan det blir mörkt är de fast i labyrinten under natten och det är då monstren dyker upp. Ingen har än så länge överlevt en natt utanför labyrintens mitt.

Handlingen påminner en del om "Flugornas herre". Vi förstår direkt att det är någon/några utomstående som styr allt detta och att det är ett experiment eller ett test. Dock känns det inte helt trovärdigt att Thomas skulle vara så bestämd på att komma därifrån när han just kommit dit och inte vet vad det hela handlar om. Han känns som om han gör det som alla de andra vill göra men inte vågar och kanske är det för att han är ny och inte hunnit bli rädd för livet i labyrinten, men det känns inte helt trovärdigt.

Sen när vi kommer fram till slutet känns det som om man helt plötsligt bara fått slut på pengar och avslutat på ett ganska abrupt slut. Nu har jag inte läst boken filmen bygger på så kanske är det så det slutar där också men här känns det väldigt otillfredsställande. Vi får ingen förklaring till varför de bakom labyrinten gjorde som de gjorde och varför. Vi får heller ingen förklaring till vad steg två som man nämner i slutet är. Över lag känns det verkligen att detta är första delen i en längre serie och kanske kommer det upplägget att fungeraa när det kommer fler filmer, men i dagsläget känns det bara snopet.


EXTRAMATERIALET

Vi får en hyfsad dokumentär om hur man spelade in filmen både rent generellt och speciellt specialeffekterna och det är kul att se hur mycket som faktiskt spelades in mot gröna skärmar. Det är lite kul att höra hur författaren James Dashner berättar att han gillar film och att han ser i stort sett alla nya filmer som kommer ut. Och jag som trodde jag såg mycket film…

Vi får även borttagna scener och gag reels. Vi får dessutom se regissörens debutfilm. En kort film på åtta minuter som mer påminner om ett dataspel. Tyvärr får vi här bara titta på när någon annan spelar och inte spela själv…


TRE SAKER

1. Filmen bygger på boken med samma namn av James Dashner och är den första i en serie.

2. En uppföljare med titeln "Maze Runner: The Scorch Trials" är planerad att få premiär 2015.

3. En tredje film med titeln "Maze Runner: The Death Cure" är planerad till 2016.


HANS-ÅKE LILJA (2015-04-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes, kommentarspår, Galleries, Navigating the maze, Visual effects reel, The "Chuck" diaries, Ruin short and more.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA