Mästerlig och originell - vid första titten

FILMEN

"The Others" kom ursprungligen 2001 men får nu en renässans när filmen släpps på blu-ray. Som jag minns det kom filmen i en tid då skräckfilmer helt enkelt slutat vara otäcka och spökfilmer i synnerhet var knappast något man skrämdes av.

Men "The Others" hittade en ny ingång i genren och gav mig både underhållning och kalla kårar. En visuellt suverän film satt i en grå och dimmig höst på den engelska ön Jersey (här representerad av Spanien, i och med att det faktiskt är en spansk produktion, dock helt på engelska) och med en ödslig herrgård som central punkt.

Där bor en speciell familj. Pappa Charles (Christopher Eccleston) har dragit ut i kriget och det är mamma Grace (Nicole Kidman) som får ta hand om de båda sjuka barnen Anne och Nicholas. De lider av en unik sjukdom där de inte tål dagsljus - därför är alla fönster täckta av skynken.

Tre människor (Fionnula Flanagan, Eric Sykes och Elaine Cassidy) ankommer till herrgården för att bli tjänstefolk då de tidigare anställda försvunnit. "Det var som de gick upp i rök", säger Grace medan hon redogör för sina specifika regler för huset: inget oväsen och alla dörrar ska alltid låsas med nyckel.

Det är dock Anne och Nicholas som märker att något är galet i huset. Den äldre Anne skrämmer sin bror med spökhistorier, men det är tydligt att några inkräktare är i huset. Fotografier på döda människor dyker upp, dörrar lämnas olåsta och skynken försvinner. Det nya tjänstefolket beter sig märkligt - är det de som ställer till det för Grace?

"The Others" är en originell och otäck film - i alla fall första gången man ser den. Det var många år sedan jag såg den och det går inte riktigt att ryckas med vid upprepade tittningar - av förklarliga skäl - men samtidigt går det inte att blunda för hantverket. Alejandro Amenábar har skrivit och regisserat en riktig spökklassiker och Nicole Kidman gör ett väldigt bra jobb som extremt tillknäppt, paranoid och sedermera vettskrämd mamma.

Har man inte sett filmen har man en kuslig stund framför sig och alla som finner nöje i att bli skrämda gör rätt i att kolla upp "The Others".


EXTRAMATERIALET

Ingenting - en typisk "nu måste vi få ut filmen på blu-ray"-release, det vill säga en ganska enkel utgåva. "The Others" känns dock som en film som hade förtjänat ett lite maffigare sammanhang, och med tanke på att det finns en 2-DVD med en del extramaterial är det lite beklämmande att det inte följt med till blu-ray:n.


TRE SAKER

1. Filmen är som sagt en spansk produktion ("Los Otros") och i och med det en väldigt framgångsrik inhemsk produkt. Historien är dock baserad på ett avsnitt i den brittiska tv-serien "Armchair Theatre" gjort 1970 med just namnet "The Others". Storyn filmades även som "Voices" 1972.

2. Sjukdomen barnen lider av heter xeroderma pigmentosum och är mycket ovanlig. Ca 1000 personer i hela världen lider av den.

3. Personligen har jag svårt att läsa titeln "The Others" utan att tänka på "Lost".


ANDERS JAKOBSON (2009-12-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS-HD 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA