24 blir 12

FILMEN

TV-serien "24" var revolutionerande när den första säsongen hade premiär 2003 i och med att allt skulle utspela sig i realtid. Seriens 24 avsnitt skulle vart och ett representera en timme under ett dygn i Jack Bauers liv. Och det fungerade rätt bra. I åtta säsonger fick vi hänga med Jack under ett minst sagt hektiskt liv. Och även om det på slutet kändes lite urvattnat så höll man fast vid detta upplägg. 2010 fick det dock vara nog och sagan om Jack Bauer tog slut… Trodde man i alla fall.

Tills nu. Som tur var dödade man inte karaktären Jack i säsong åtta vilket hade varit jobbigt nu när man omstartar serien. För så är det. Fyra år efter att "24" gjort sitt så får vi återigen träffa Jack Bauer och hans hektiska dag, men i lite annorlunda format. Man har fortfarande kvar konceptet att varje avsnitt är en timme, men med den skillnaden att man bara gjort tolv avsnitt. För att sen få ihop detta med seriens titel så har man i sista avsnittet smugit in en "tolv timmar senare…" och på så vis hinner man med alla 24 timmarna under tolv avsnitt. Rätt smart faktiskt.

Förutom själva upplägget är det som att komma hem. Jack är som Jack alltid varit och han har inte förändrat sig ett dugg sedan vi såg honom sist. Han lever för att tjäna sitt land, vilket alla andra verkar ha missat och i stället för att hylla honom och hjälpa honom i det han gör så tror man genast att han är ute efter att ställa till det. Den här gången tror man att han ska avrätta presidenten under ett besök i England. Naturligtvis är det inte alls det Jack är ute efter utan han ska i stället rädda presidenten från att bli mördad. Något som inte alltid är så lätt…

När det gäller skådespelarna har man förutom då Kiefer Sutherland som Jack även lyckats få med William Devane som president Heller och Kim Raver som hans dotter Audrey (båda var med i tidigare säsonger av serien) och naturligtvis är även Mary Lynn Rajskub med som Chloe O’Brian, Jacks ständige vapendragare. Tyvärr har man här gett henne en Lisbeth Salander-look som ser otroligt larvig ut.

Har man sett "24" tidigare vet man precis vad man får och man blir inte besviken. Har man inte sett serien tidigare kan det vara så att man förväntat sig lite mer… Jag har dock sett de tidigare åtta säsongerna och jag är mycket nöjd med denna!


EXTRAMATERIALET

Det roligaste med extramaterialet är något som heter "Solitary". Detta är en kortfilm där vi får återse Tony Almaida som vi känner igen från tidigare säsonger. Han sitter i isolering och ansöker om att få bli placerad bland alla andra fångar. Det blir dock ett nej och han blir galen. Dock har han och några andra (okänt vilka) en plan för ur allt detta får han ett par glasögon som innehåller ritningar över fängelset och en flyktväg. Jag har ingen aning om vad man skulle ha detta till. Om det var meningen att det skulle in i säsongen eller om man bara gjorde det på kul men hur som helst är det kul att se.

Sen får vi även se lite bakom säsongen, hur verklighet och fiktion smälter samman. Vi får även se borttagna och förlängda scener. Allt riktigt intressant men som sagt. "Solitary" är den stora behållningen.


TRE SAKER

1. Man envisas med att kalla denna säsong för "24: Live Another Day - säsong 1" i stället för "24 - säsong 9".

2. Som sagt är jag inte helt nöjd med Chloes yttre den här gången och det drar även ner hennes karaktärs trovärdighet.

3. Naturligtvis lämnas det öppet för en fortsättning…


HANS-ÅKE LILJA (2014-10-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2014
Bolag: FOX
Ljud: DTS 5.1
Bild: 1080p High Definition
Extramaterial:
Solitary, World's Collice: When reality becomes fiction, Deleted and extended scenes, Destination London and 24: Live Another Day - Green Production
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA