Politisk protest i rikt ensembledrama

FILMEN

November 1999. Allt medan julhandeln och kommersen inletts i Seattle laddar staden för det stundande WTO-mötet. På många olika sätt. Å ena sidan kämpar borgmästaren (Ray Liotta) för att staden ska framstå i sitt bästa ljus, medan demonstranter å andra sidan smider planer på en rejäl protest mot WTO och all skit organisationen för med sig.

Polisen och borgmästaren är mycket medvetna om planerna och har försäkrat sig om att demonstrationerna ska förbli våldsfria, så att alla blir nöjda och glada. Givetvis är detta en utopi, för snabbt spårar allting ur och borgmästaren får kalla in polisens starkare styrkor som tar till vilka medel som helst för att få stopp på protesterna, upploppen och förstörelsen.

Vi får allting skildrat ur en rad olika synvinklar. Mest fokus är på protestanterna, ledda av Jay (Martin Henderson) som drivs av hämnd då hans bror omkom i en liknande protest tack vare att polisen vägrade kalla på ambulans. Vi får också följa med en driftig reporter (Connie Nielsen) i jakt på det perfekta knäcket, men även hon berörs av stämningen.

I sådana här sammanhang finns det alltid oskyldiga som drabbas, detta tydligt exemplifierat av den gravida Ella (Charlize Theron) som blir brutalt slagen i magen av en polis så att barnet dör. Det hela kompliceras av att hennes man (Woody Harrelson) är en av de poliser som fajtas mot demonstranterna, och som resultat av tragedin blir han lätt mottaglig för provokationer.

Filmen tar oss också in på själva mötet där vi får se hur representanter för fattigare länder åsidoställs i kampen på profit och lösningar som passar de rikare länderna. Med andra ord är "Battle in Seattle" en väldigt rik och omfattande film, som dock klarar av att berätta sin historia på drygt 90 minuter.

Ensemblen kompletteras av tv-skådisar som Michelle Rodriquez ("Lost") och Jennifer Carpenter ("Dexter"), och i övrigt kan man se André Benjamin, mer känd som André 3000 i Outkast i en av de större rollerna. Benjamin är tveklöst en riktig naturbegåvning som skådespelare när det gäller att spela karaktärer med lite bett i replikerna.

Det politiska anslaget kan kanske skrämma bort vissa tittare, men i och med att filmen skildrar så många sidor av myntet så blir det aldrig riktigt övermäktigt. Filmen innehåller även intressant och renodlad fakta i inledningen och under eftertexterna som kan bidra till viss förklaring varför människorna gör som de gör i filmen och varför den gjorts över huvud taget.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Det här är skådespelaren Stuart Townsends regi-/manus- och producentdebut. Ingen dålig debut må jag säga.

2. I det verkliga livet är Townsend och Charlize Theron ett par.

3. Varje gång jag stöter på Townsend i något sammanhang kan jag inte undgå att tänka på att han var Aragorn under de fyra första inspelningsdagarna av "Sagan om ringen"-trilogin.


ANDERS JAKOBSON (2009-01-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA