Imponerande idé, manus och gestaltning

FILMEN

Kombinationen av manusförfattaren Diablo Cody och regissören Jason Reitman har tidigare genererat två bra filmer: "Juno" och "Young Adult". Genomgående för filmerna och för Codys författarskap i stort är starka kvinnogestaltningar, och i den samlingen passar "Tully" fint.

Charlize Theron (som även gjorde huvudrollen i "Young Adult") har här fått en roll att bita i när hon spelar trebarnsmamman Marlo. Tredje barnet har precis fötts och hon har redan fullt upp med de två äldre barnen. Sonen Jonah (Asher Miles Fallica) är möjligen lite autistisk och är krävande i betydelsen att han behöver fasta rutiner. Redan innan tredje barnets födsel är Marlo på bristningsgränsen och med ett spädbarn i hemmet blir det inte lättare. Hon har givetvis en man (Ron Livingston) men det är oundvikligen Marlo som drar det tunga lasset.

Hennes bror (Mark Duplass) föreslår att Marlo och Drew ska anställa en nattnanny, något han själv kan intyga gjorde susen för sin egen familjs välmående. Marlo tvekar men när bägaren rinner över ringer hon det nummer hon fått av sin bror och Tully (Mackenzie Davis) kommer in i hennes liv. Hon är sannerligen en räddare i nöden. Hon vakar över barnet och väcker Marlo bara när det är nödvändigt. Hon passar även på att städa och baka och gör verkligen under. Den unga Tully och Marlo blir vänner. Allt oftare stannar Marlo uppe lite extra för att samtala med Tully. De delar historier och råd och Marlo blir allt piggare och gladare.

Det kommer förstås en sorts vändning i historien och för mig var den inte lätt att förutse, men när den väl har kommit kan man lätt hitta ledtrådar bakåt i filmen. Jag vill inte avslöja något men med facit i handen är det tydligt att Diablo Cody haft en specifik avsikt med sitt manus än att bara skildra en trebarnsmammas jobbiga vardag.

Jag har lite svårt att minnas när jag först verkligen såg Charlize Theron. Rent historiskt sätt var det sannolikt genom den lilla birollen i "That thing you do!" men en tidig roll som gjorde ett starkt avtryck var som seriemördaren i "Monster" där hon knappt gick att känna igen. Även till rollen som Marlo har Theron förändrat sig fysiskt men det är nyanserna i skådespelet som är hela grejen. Den fullständigt sönderstressade mamman i början av filmen kontra den välmående utvilade kvinnan. Fantastiskt bra och imponerande.

"Tully" är en väldigt bra film överlag. Diablo Cody är onekligen en väldigt duktig manusförfattare och Jason Reitman är en bra förmedlare av hennes ord, och med Theron, Livingston och Davis i högform blir det ett riktigt bra resultat. Rekommenderas varmt.


EXTRAMATERIALET

Bakomfilmen tenderar att bli lite av det här tröttsamma berömmandet mellan de inblandade, men lyckas hålla sig på rätt sida av den outhärdliga gränsen. Dessutom är det ju faktiskt motiverat, för alla inblandade har gjort bra ifrån sig.

Det grävs lite djupare i filmens egentliga tema och den här lilla bakomfilmen är ett perfekt komplement till spelfilmen.


TRE SAKER

1. Det är alltid imponerande att se riktigt bra barnskådespelare. I det här fallet tänker jag på Asher Miles Fallica som gör en väldigt trovärdig insats som lätt autistisk. Det är ett väldigt delikat skådespel. Mycket bra barnregi av Jason Reitman.

2. I en sekvens åker huvudpersonerna bil och vid varje klipp hoppar vi från låt till låt i en skiva, vilket är ett ganska genialiskt sätt att etablera att det inte handlar om någon femminutersresa utan snarare en timme.

3. Låtarna är åtta av tio på Cyndi Laupers debutalbum "She's So Unusual". När jag nu kollar upp detta ser jag att en av dem är skriven av Mikael Rickfors. Det var oväntat.


ANDERS JAKOBSON (2018-10-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA