Den där grejen de gjorde i längre format

FILMEN

Jag har tidigare under rubriken "Favoriten" nämnt att musikfilmer är bland det bästa jag vet, eftersom jag själv är musiker. Här är ytterligare en favorit: Tom Hanks manus- och regidebut "That thing you do!" där vi får vara med om en "one hit wonders" uppgång och fall en sommar i mitten av 60-talet.

Guy Patterson (spelad av Tom Hanks-kopian Tom Everett Scott) är trummis och jazzfantast, men hopplöst fast i familjens vitvarubutik. När han får chansen att hoppa med i ett lokalt popband lyckas han förvandla en sävlig ballad till en rapp poplåt under en talangtävling vilket blev starten för en osannolik framgångssaga.

Popbandet - The One-ders - avancerar snabbt från lokala spelningar till rockgalor och blir sedermera upplockade av skivbolaget Play-Tone och hamnar direkt i en ambulerande festivalturné. Allt går väldigt snabbt för The Wonders (som de byter namn till) - de är småstadskids som får frottera sig med tidens stora namn, vara med i film och tv och slåss med starka viljor från skivbolaget. Leken blir allvar och bristningar delar bandet.

Det här är en mycket underhållande film och framför allt väldigt rolig. Tom Hanks har verkligen lyckats i sin debut på andra sidan kameran, även om han också fullständigt dominerar som den iskalla skivbolagsrepresentanten Mr White. Illusionen av ett 60-talspopband är väldigt övertygande och allting förstärks av ett starkt band låtar där även Hanks varit med och komponerat.

Skådespelarinsatserna är lysande där alla medlemmar i bandet är helt perfekta. Tom Everett Scott bär upp hela filmen och Steve Zahn kryddar den med sin humoristiska spelevink Lenny som har de roligaste replikerna. Liv Tyler, som på sätt och vis är en sorts femte medlem i The Wonders, är ljuvlig som Faye, den förstående och inspirerande flickvännen till The Wonders musikaliska motor Jimmy, men som kommer till insikt under historiens gång att allt kanske inte är som det är.

Jag har älskat "That thing you do!" sedan den kom ut, och att det nu 10 år senare kommer en rejäl och välförtjänad lyxutgåva på DVD är rena julklappen.


EXTRAMATERIALET

På skiva ett kan man förutom bioversionen välja att se en 30 minuter längre "Extended cut" där historien blir ännu rikare. Det är en del nya storylines som tillkommit som bland annat förstärker bristningarna i bandet, relationen mellan Guy och Faye och Guys jazzintresse.

Jag ska inte säga att jag i skrivandets stund tycker att den förlängda versionen är bättre, men det är som alltid väldigt spännande att plötsligt få mer att se, speciellt som det bakats in i filmen och inte ligger separat som borttagna scener.

På skiva två finns det ett myller av extramaterial, som både är nytt och gammalt. Det som jag kastade mig över var "That thing you do! Reunion" där några av skådespelarna (Tom Everett Scott, Johnathon Schaech - Jimmy, Charlize Theron - Guys flickvän Tina, Ethan Embry - "the bass player" och Steve Zahn) berättar minnen från inspelningen. Alltid lika kul att se hur folk förändrats på tio år.

Det finns också en making of från 1996 som fokuserar mycket på hur skådespelarna i filmen blev ett band och hur Hanks är som regissör. I anslutning till detta kan man också nämna HBO:s First look som ger ungefär samma information.

Utöver det finns en rolig featurette om när de marknadsförde filmen i Japan som sina karaktärer. Alltså: The Wonders åkte runt och var med i tv-program och annat precis som ett riktigt band.

I "The story of The Wonders" blandas gamla och nya intervjuer med skådespelarna där karaktärernas bakgrunder gås igenom och filmens plott dissekeras i smådelar.

Utöver det en musikvideo och trailers. Det enda som man egentligen saknar är ett färskt kommentarspår av Tom Hanks. Hanks är för övrigt inte alls med i de nyinspelade bitarna. Känns lite märkligt i och med att utgåvan bär hans namn.


TRE SAKER

1. Efter filmen startade Hanks bolaget Playtone som producerat både film och tv-serier (bland annat "Band of Brothers") och släppt några soundtrackskivor.

2. Till och med Tom Hanks erkänner i extramaterialet hur lik Tom Everett Scott är honom och att det till en början var till hans nackdel, och att det var först efter att Hanks fru (som också gör en roll i filmen) tittade på auditiontejperna som han insåg att Everett Scott var rätt för rollen.

3. Trots att låten "That thing you do!" spelas otaliga gånger i filmen och att jag sett den en miljard gånger så tröttnar jag inte på den. En perfekt pophit med andra ord.


ANDERS JAKOBSON (2007-07-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: FOX
Tema: Musik
Ljud: Dolby digital 5.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Extended cut, Exclusive featurettes: Making of That thing you do!; The story of The Wonders; That thing you do! reunion; The Wonders - big in Japan, HBO First look: That thing you do!, "Feel alright" music video, Trailers and tv spot.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA