Tjusig tv-teater och historielektion

FILMEN

Man ska inte jämföra "Killing Lincoln" med Steven Spielbergs storfilm "Lincoln". De berättar inte alls samma historier, och är framför allt inte gjorda för samma medium. "Killing Lincoln" är en tv-film och dessutom i den lite småknepiga genren dramadokumentär. Alla dessa pusselbitar, framför allt tv-film och dramadokumentär, skulle kunna leda till en riktigt usel film, men så är inte fallet.

Det är en mycket välgjord och tjusig tv-produktion som inte tar ut svängarna och bjuder på episka landskap eller storslagna scener. Det är tydligt att man insett begränsningarna och lagt allt krut på att få allting så bra det går inom sina egna ramar. Visst, det känns kanske lite tv-teater, men det är absolut inte så platt och trist som det kunde ha varit.

Den dokumentära biten består av en berättarröst som dessutom dyker upp i bild ibland. Det är Tom Hanks som ger oss matnyttig information i kronologisk ordning under dagarna fram till Abraham Lincolns (Billy Campbell) död, och fram till mördaren John Wilkes Booth (Jesse Johnson) arrestering och död. Det här upplägget kunde ha blivit kalkonmässigt om det inte var så att själva dramabiten av historien är just välgjord och välspelad. Det är inga giganter som klivit in i rollerna, men de gör sina insatser väl.

Som historielektion är filmen lysande, men samtidigt är den aningens tungrodd. Kanske krävs det ett lite mer brinnande intresse för historisk amerikansk politik för att filmen verkligen ska gå hem, men i min personliga åsikt var "Killing Lincoln" betydligt bättre än jag hade föreställt mig.


EXTRAMATERIALET

Det är gott om extramaterial, vilket förvånar mig lite eftersom det är en tv-produktion. Det är en del intervjumaterial som ligger separat och sedan en making of som går in mer i detalj. Kanske inte superintressant, men ändå trevligt att det finns.

Det jag främst tar med mig från extramaterialet är att Tom Hanks tydligen är släkt med Abraham Lincoln. Lincolns mor Nancy Hanks är "third cousin four times removed" till Tom. Vad det blir på svenska har jag ingen aning om. När jag dubbelkollar detta visar det sig även att George Clooney är släkt med denna Nancy på ett ännu mer komplicerat vis.


TRE SAKER

1. Filmen bygger på en bok av Bill O'Reilly. Han har även skrivit en som heter "Killing Kennedy" som även den filmats och visas på amerikansk tv under november 2013.

2. Flera av skådespelarna i de mindre rollerna figurerar även i Spielbergs "Lincoln". Regissören Adrian Moat har även han berättat om Lincoln-tiden tidigare i tv-filmen "Gettysburg".

3. Bland de många producenterna finns bröderna Ridley och Tony Scott, där filmen är tillägnad den senare.


ANDERS JAKOBSON (2013-10-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (1/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA