En mörk film med glimten i ögat

FILMEN

"Otis" är berättelsen om Otis Broth. Otis planerar för sin studentbal. Han ska gå med sin flickvän Kim och allt är fixat. Otis har fått hjälp av sin mor att välja frack, Kim har en ny klänning som kommer att få Otis att bli helt till sig i trasorna och så vidare. Det är bara ett problem, allt är ett spel.

I själva verket är Otis en 40-årig ensamstående misslyckad människa som jobbar som pizzabud. Kim heter egentligen Riley Lawson och har i själva verket kidnappats av Otis och hålls nu fången i hans specialbyggda underjordiska cell. Studentbalen och allt annat existerar bara i Otis sjuka fantasi.

Otis har tidigare kidnappat fem tjejer men de har inte gjort som han sagt och därför istället dykt upp mördade. Polisen förstår tidigt att det är samma mördare som kidnappat Riley eftersom han alltid ringer till familjen och ber fadern om lov att ta hans dotter på studentbalen. En jakt dras nu igång för att återfinna Riley innan balen börjar…

Spolar vi framåt i filmen så måste jag bara avslöja att Riley faktiskt klarar sig undan Otis. Jag avslöjar detta för att när det händer går filmen in i en ny fas. Riley avslöjar nämligen för sin familj var Otis bor. Familjen ber henne då att inte nämna det för familjen och åker sedan hem till Otis för att ta ut en ordentlig hämnd på honom. Efter att de gjort det visar det sig dock att det inte alls är Otis de fått tag på utan istället hans bror…

"Otis" är lite svårbestämd när det kommer till vilken genre filmen tillhör. När den börjar är den helt klart en skräckfilm där offren torteras och tvingas gå med på Otis galna krav. Han misshandlar och har till slut ihjäl dem. Ju mer filmen pågår framstår den dock som mer av en mörk komedi där man blandar skräcken med skratt. Dock inte på ett larvigt sätt utan mer på ett bisarrt sätt. Jag gillar resultatet och alla inblandade gör otroligt bra ifrån sig. Bostin Christopher är helt underbar som Otis och likaså Ashley Johnson som Riley Lawson. Som hennes föräldrar ser vi Daniel Stern och Illeana Douglas och framförallt Daniel tillför en hel del humor till filmen. Detsamma gäller för Jere Burns som spelar Agent Hotchkiss som är ansvarig för att fånga Otis. Till en början hatar man honom mer än Otis men ju längre filmen pågår desto mer uppskattar i alla fall jag honom.

"Otis" är en mörk film men ändå gjord med glimten i ögat… och det gillar jag.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består förutom det obligatoriska kommentarspåret också av ett alternativt slut som jag faktiskt gillade bättre än det vi får se i filmen. Här har Otis lyckats fånga in hela familjen Lawson och tvingar dem att sjunga för honom på hans födelsedag. Slutscenen finns också att se med en inledning av Tony Krantz.

Dessutom får vi en dokumentär om filmen som heter "Den knäppa världen enligt Otis" och berättar en del om själva inspelningen av filmen.


TRE SAKER

1. "Otis" är släppt under märket Raw Feed som är skräckfilmer från Warners där även de två "Rest Stop"-filmerna ingår.

2. Åter igen: Bostin Christopher är helt underbar som Otis.

3. Precis som med "Rest Stop" har man fått till ett mycket bra omslag.


HANS-ÅKE LILJA (2008-11-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Alternativt slut och Den knäppa världen enligt Otis.
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA