Överraskande bra framtidsaction

FILMEN

Jag ska erkänna direkt att jag inte hade några värst stora förhoppningar på "Aeon Flux". Filmen är baserad på en tecknad serie som gick på MTV och det som attraherade mig var att trailern såg väldigt fräsch ut. Och - visst - Charlize Theron är inte direkt osnygg för den delen.

Men: det är som alltid roligt att bli glatt överraskad för "Aeon Flux" var betydligt bättre än jag hade trott, till och med en riktigt bra film. Upplägget är följande: 2011 utplånas nästan hela jordens befolkning och de få överlevande samlas i Bregna - världens sista stad. Vetenskapsmannen Trevor Goodchild utvecklar ett botemedel mot det virus som tagit kål på folk. 400 år senare är det fortfarande Goodchild-regeringen som styr Bregna, men rebeller kallade Monicaner planerar att störta Goodchild och återge makten till folket.

Aeon Flux (Charlize Theron) är en Monican som får i uppgift att inta Goodchilds palats och eliminera honom. Men hon liksom alla andra hemsöks av minnen de inte kan placera och det är först när hon står öga mot öga med Trevor Goodchild (Marton Csokas) som hon får reda på sanningen och kan därför inte fullfölja sitt uppdrag.

Aeon hamnar nu i en illa sits då resten av Monicanerna ombeds eliminera henne. Samtidigt försöker Trevors bror Oren mörda honom för att ta över makten. Aeon måste nu därför skydda sig själv och Trevor samtidigt som mer av sanningen uppdagas.

"Aeon Flux" är en riktig specialeffektsfilm, men den är väldigt välgjord och vinner mycket på att allting utspelar sig i dagsljus. I jämförelse med "Matrix", som filmen på sätt och vis liknar, utspelade sig det mesta i mörker vilket gjorde det lättare att dölja effekterna. Här är allt kristallklart och ser som sagt väldigt fräscht ut. Miljöerna är också de väldigt bra och på något vis trovärdiga. Liksom i "Minority report" och "Firefly"/"Serenity" är det miljöer som liknar våra nuvarande fast utvecklade. Tiden då science fiction bestod av folk i identiska silveroveraller vandrande i sterila korridorer är lyckligtvis förbi.

Det är en tät och spännande film utan några uppenbara brister. Jag är förvånad själv och minst sagt imponerad av att detta är regissören Karyn Kusamas andra film. Action av den här typen brukar kräva mycket erfarenhet, men här flyter allting på mycket fint. Imponerande som sagt.

Och Charlize Theron borde efter den här filmen vara ett självskrivet alternativ när det behövs en kvinnlig superhjälte till någon av serietidningsfilmerna som är så populära just nu. Hon gör allt det Eva Röse misslyckades med i "Storm". Som om man ens ska bemöda sig med att jämföra de två.


EXTRAMATERIALET

För kommentarspårsfantaster finns det två stycken att välja på. I övrigt består extramaterialet av "fem häpnadsväckande minidokumentärer", enligt omslaget.

Lite överdrivet, men minidokumentärerna - som sammanlagt tar en timme att titta på - är mycket bra och ger en fin helhetsbild till filmen. Ämnen som platser, stunts och kostymer är i fokus i några av dokumentärerna.

Personligen blev jag mest tagen av biten om platserna för jag trodde att "Aeon Flux" var en greenscreenfilm av värsta sort, men de flesta av platserna finns i verkligheten - i Berlin av alla ställen. Klart imponerande.

Minidokumentärerna berättar också om en tanke om att göra en science fiction-film som är annorlunda mot genrens ganska mallade stil, där man kämpat för att utesluta de värsta teknikorgierna och i stället koncentrera sig på organiska saker. Det var ju precis vad jag tyckte när jag såg filmen, så där har de verkligen lyckats.

En bra titt bakom kulisserna.


TRE SAKER

1. Om det någon gång ska göras en film om Kevin Spacey så måste Marton Csokas vara självskriven för huvudrollen. Har aldrig sett någon så lik en annan skådis som Csokas.

2. Filmen är fylld av fiffiga gadgets och funktioner. Riktigt fantasifyllt och bra.

3. Vad jag har förstått är fans av serien inte direkt glada i filmen, men för mig som inte sett serien fungerar filmen mycket bra.


ANDERS JAKOBSON (2006-06-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Fem häpnadsväckande minidokumentärer, Kommentarer av Charlize Theron och producenten Gale Anne Hurd, Kommentarer av manusförfattarna Phil Hay och Matt Manfredi, Biotrailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA