En mellansäsong som slår det mesta

FILMEN

Säsong fem av "Dexter" tar vid där säsong 4 slutade och Dexter hittar Rita i ett blodigt badrum. Harrison sitter på golvet gråtandes, precis som Dexter själv gjorde när hans mor mördades när han var liten. Dexter förstår genast att det är Trinity som varit framme och anklagar sig själv för att han inte dödade honom när han hade chansen, att han ville lära av honom och därför lät honom leva.

Dexter blir först själv anklagad för att ha mördat Rita men frikänns snart till ett liv som ensamstående seriemördande far till tre barn, vilket ska visa sig vara svårare än han kunnat ana. Han gör dock så gott han kan men när han blir påkommen under ett av sina mord förändras allt…

Det är väldigt svårt att recensera en serie som "Dexter" utan att säga för mycket. Serien lever mycket på sina överraskningsmoment och avslöjas dessa förstörs rätt mycket av handlingen. Det är inte nödvändigtvis så att alla överraskningsmoment är i stil med att Rita dog i slutet av säsong fyra eller att Lundy blir skjuten men säsongen är full av små överraskningar som blir bäst om man inte vet för mycket om i förväg.

Dock kan jag avslöja att Dexters liv förändras ordentligt under säsongen och då inte bara för att han blir ensamstående med tre barn utan även på andra sätt. Jag kan även avslöja att vi får se en ny karaktär vid namn Lumen som introduceras i serien. Hon och Dexter kommer varandra väldigt nära och hon ser Dexter på ett sätt som få sett honom tidigare.

I stort är det en riktigt bra säsong, trots att man nu är uppe i nummer fem. Man lyckas förnya karaktärerna och handlingen på ett tillfredställande sätt men dock går säsongen lite på tomgång emellanåt vilket gör det till en lite svagare säsong i "Dexter"-sammanhang men då får man ta med i beräkningen att en svag säsong av "Dexter" ändå är mycket bättre än det mesta som går på TV.

Skådespelarmässigt finns det inget att klaga på. Julia Stiles som spelar Lumen gör en bra insats, kanske spelar hon över lite emellanåt men för det mesta fungerar det väldigt bra. De andra är som vanligt säkra kort som levererar det de ska och sen lite till. Sammanfattningsvis får vi en säsong som jag är hyfsat nöjd med. Den kunde varit lite bättre men å andra sidan är det svårt att ta över efter säsong tre och fyra som var otroligt bra.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet vi får handlar mycket om att berätta för oss hur man gjort serien. Vi får bland annat höra hur man gjort allt ljudet till serien och det ligger helt klart mer arbete bakom detta än man kunnat ana. Sen får vi även se hur ett avsnitt blir till från idé till färdigt avsnitt. Återigen är det mycket mer jobb och fler personer inblandade än jag kunnat ana. Vi får även se hur en scen och hur Dexters kill room byggs upp.

Vi får också en intervju med Ty Mattson som gjort flera "Dexter"-inspirerade posters samt ett bildgalleri med bilder från säsongen. Totalt riktigt bra extramaterial.


TRE SAKER

1. Just nu håller man på att spela in säsong sju av serien.

2. Michael C. Hall och Jennifer Carpenter (Dexter och Deb) träffades under seriens gång, gifte sig och skiljde sig nu efter att säsong fem avslutats.

3. Det lämnades en hel del ouppklarat som förhoppningsvis kommer att tas om hand i säsong sex.


HANS-ÅKE LILJA (2012-06-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2012
Bolag: Paramount
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Making of a scene, sounds of spatter, Dexter's kill room, interview with artist Ty Mattson and photo gallery.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA