Avdankad Bruce Willis i toppform

FILMEN

I "16 Blocks" gör Bruce Willis återigen sin paradroll. Vi får här se honom när han är som bäst. Det vill säga som en avdankad, alkoholiserad, problemfylld polis. Vi har sett det för, framför allt i "Die Hard"-filmerna. Det finns dock en skillnad. I "16 Blocks" spelar han inte en supersnut utan mer en vanlig människa… i den mån det finns sådana i filmens värld.

Han är lönnfet, han är otroligt blek, han är otroligt sliten… han är precis sådär som man vill att han ska vara. Naturligtvis får han också det uppdraget som ingen vill ha, nämligen att transportera ett vittne 16 kvarter från polisstationen till rätten där han ska vittna.

Det låter inte som ett speciellt tufft jobb men när det visar sig att personen han ska vittna mot är en polis ändras plötsligt spelreglerna rejält. Helt plötsligt måste Jack Mosley, Willis rollfigur, bestämma sig för om han ska ställa sig på sina kollegors sida eller på lagens sida…

"16 Blocks" är en spännande film i lite samma stil som "Die Hard" och "Dödligt Vapen" vilket kanske inte är så konstigt då den har Willis från just "Die Hard" filmerna och regisserats av Richard Donner som ligger bakom just "Dödligt Vapen". Enligt mig är dock "16 Blocks" hästlängder bättre än båda dessa.

Förutom Willis ser vi den utomordentlige David Morse som Willis före detta partner och den relativt okände Mos Def som vittnet, Eddie Bunker. Båda gör sina roller bra och speciellt Morse är sådär bra man kommit att förvänta sig att han ska vara.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet innehåller ett alternativt slut som förutom att Morses rollfigur Frank helt plötsligt ändrar sin inställning till Jack faktiskt är riktigt bra. Min gissning är att det helt enkelt föll på att Frank gör en sån helomvändning, som helt enkelt inte är trovärdig.

Vi får även en del borttagna scener som egentligen inte tillför något. Det är dock kul att det är kommentarer till dem så man får reda på varför de togs bort.


TRE SAKER

1. Det är skönt att se Bruce Willlis i toppform. Det är sådana här filmer han ska göra.

2. När man kollar på Bruce Willis filmografi kan man inte annat än att bli imponerad. Han har varit med i närmare 70 filmer och TV-serier och han har gjort allt från komedier till thriller. Mycket imponerande!

3. Det ryktas att Willis återigen är aktuell i rollen som John McClane i "Die Hard 4". Filmen har även haft arbetsnamnen "Die Hard 4.0", "Die Hard 4: Die Hardest", "Die Hard: Reset", "Die Hard: Tears of the Sun" och "Live Free or Die Hard". Personligen hoppas jag att "16 Blocks" fått Willis att glömma bort John McClane och "Die Hard"-filmerna helt och hållet.


HANS-ÅKE LILJA (2006-11-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.35:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Trailer, borttagna scener med kommentarer, alternativt slut.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA