Iskallt familjedrama av det bistrare slaget

FILMEN

Joel Kinnaman spelar i "Edge of Winter" en man som inte direkt lever ett smidigt och enkelt liv. Elliot Baker är arbetslös och skuldsatt och är dessutom frånskild med en skral relation till sina båda söner som båda lever ett betydligt bättre liv med sin mamma och hennes nya man. Men likväl får han ansvar för grabbarna Bradley (Tom Holland) och Caleb (Percy Hynes White) över en helg och när de ger sig ut i den krispigt vita vintern för att övningsskjuta med ett gevär är det början på vad som kunde blivit ett stärkande äventyr som kunde lappat ihop den trasiga relationen.

Men det blir det inte. Elliot och ynglingen Caleb driver gäck med Bradley och stämningen sjunker. När Elliot försöker pigga upp det hela genom att låta Bradley övningsköra stiger stämningen tills bröderna börjar bråka och bilen kör fast i vägrenen, helt omöjlig att frigöra. Det blir en kall natt i bilen där bröderna avslöjar en hemlighet: De ska flytta till London med sin mamma inom kort.

Det blir droppen som får bägaren att rinna över för Elliot. Hans beteende blir allt mer irrationellt och när de tar skydd i en ödslig stuga börjar bröderna så småningom inse att de inte längre kan känns sig trygga med sin egen pappa. Snarare tvärtom: de börjar bli livrädda för honom.

Den här indiedoftande filmen är ett familjedrama av det bistrare slaget. Historien i sig känns inte överdrivet originell och är egentligen inte speciellt gripande, men det går inte att bortse från att skådespelet är riktigt fint. Joel Kinnaman bär upp sin roll och genomgår en metamorfos som faktiskt kan liknas vid Jack Nicholsons i "The Shining". Stora ord, jag vet, men gestaltningarna liknar varandra. De snötäckta miljöerna gör förstås sitt till det hela.

Sen ska man inte blunda för att fortfarande unga Tom Holland är en riktig supertalang. Det känns som att han kommer att ha en lång karriär, kanske liknande den som Leonardo DiCaprio haft. Stabila insatser som ung för att sedan ta sig an betydligt mer krävande roller.

Kinnaman och Holland imponerar även om filmen kanske inte kommer att gå till historien direkt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Totalt sett är det bara åtta karaktärer i filmen.

2. Filmen är inspelad i Kanada.

3. Manusförfattare och regissör är Rob Connolly som tidigare enbart har en kortfilm i bagaget.


ANDERS JAKOBSON (2016-11-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA