Slutet gott, allting (lite för) gott…

FILMEN

Sista filmen (för den här gången i alla fall) om Johan Falk är nummer sex i ordningen, har titeln "De fredlösa" och det är med glädje jag kan berätta att Joel Kinnamans rollfigur Frank Wagner är tillbaka. Den är gången har han en hyfsat stor roll och som vanligt gör Kinnaman rollen utmärkt. Den här gången får han infiltrera en liga som attackerar folk inom åklagarväsendet genom att leverera bomber gjorda av handgranater till deras hem.

Till en början misstänker man att det är det motorcykelgäng där flera av medlemmarna ska åtalas några dagar efter första sprängningen vilket gör det helt logiskt att misstänka dem. Dock är det för lätt och det ska senare i filmen visa sig vara just helt fel.

Samtidigt som GSI nu jagar bombmän har Sophie problem på hemmaplan. Hennes man har svårt att acceptera att hennes jobb tar så mycket tid och det hela går så långt att han förföljer henne och fotograferar henne med en av sina tjallare. Och som om det inte vore nog, går han dessutom till pressen med bilderna och avslöjar att GSI håller sig med tjallare. Ett avslöjande som får katastrofala konsekvenser, farmför allt för Sophies tjallare men även för Frank.

"De fredlösa" är helt klart en uppryckning från den förra filmen som var den svagaste i serien. Jag trodde och hoppades dock på att slutet skulle bli mer spektakulärt än det blev. Jag hade förväntat mig lite mer kaos och till en början, när det avslöjas att GSI använt brottslingar som tjallare hettar det till men den elden släcks tyvärr rätt snabbt. Nu är jag ju inte dummare än att jag förstår att man vill lämna slutet öppet för fler filmer men det kunde man ju gjort och ändå lyckats spetsa till det lite på slutet.

Det är också intressant att se hur Jakob Eklund bleknar när Kinnaman är med. I förra filmen där Kinnaman inte var med tyckte jag ändå att Eklund klev fram lite men här får han i många scener nöja sig men enstaviga uttalanden som känns dessutom rätt krystade. Om detta sen är en slump eller för att Kinnaman är med låter jag vara osagt.

Hur som helst är "De fredlösa" ändå riktigt bra och personligen hoppas jag att det kommer fler filmer om något år eller så. Om inte Eklund vill vara med kan man säkert spinna vidare på GSI-spåret.


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Ställer man alla sex filmerna på rad i bokhyllan bildar ryggarna loggan "Johan Falk".

2. Meliz Karlge växer verkligen in i rollen som Sophie och här får hon riktigt gott om plats.

3. Även om slutet inte är definitivt så är det ändå rätt sorgligt.


HANS-ÅKE LILJA (2009-11-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (19)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA