Kjell Bergqvist briljerar i sitt livs roll

FILMEN

10 år efter den ursprungligen visades på SVT släpps Ulf Malmros och Vasas otroligt märkliga, men suveräna TV-serie "Silvermannen" på DVD. Det här är en serie jag känner mycket väl. Jag spelade in den när den visades första gången och det mycket tummade och slitna videobandet har snurrat många varv i den nu mer eller mindre arkiverade videobandspelaren.

Att nu få se serien igen i knivskarp bild är förstås rena fröjden.

Det är mycket speciell serie (i tre timslånga avsnitt) som duon fått till. Otroligt spännande, mystisk, absurd och helskön, med Kjell Bergkvist i högform i den specialskrivna rollen som Silvermannen.

I det lilla samhället Bläcksjön i södra Sverige dyker en dag Silvermannen upp. Först pratar han inte, men när han väl gör det har han inget minne av vad som har hänt, eller vad han heter. Men snart kommer det fram att han heter John och har varit spårlöst försvunnen i fem år. Inte blir det mindre märkligt när Johns bil plötsigt dimper ned högst upp i ett stenbrott. Det är en splitter ny Mercedes inköpt strax innan han försvann med bara 16 mil på mätaren, trots att det är 35 till Stockholm. Och ännu märkligare är att i bakluckan finns de matkassar John inhandlade precis innan han försvann, och maten är fortfarande dagsfärsk trots att den är fem år gammal.

I det Sverige som målas upp i serien är det hårda tider. En energikris skakar landet och i samhället yttrar det sig genom elransoneringar vilket gör att fotbollsklubben och tivolit måste samsas om elen. Vilket de inte gör och en fejd uppstår som bara blir värre och värre för varje dag som går.

Vad är det som har hänt Silvermannen? Var har han varit i fem år? Varför är han plötsligt så fascinerad av mazariner? Varför ritar han ständigt en symbol bestående av en vågform och en triangel? Mystiken tätnar och spänningen ökar då det visar sig att Silvermannen inte är ensam om att vara en förvirrad man som kommit tillbaka. Över hela världen finns det ytterligare åtta personer som varit med om något liknande, och deras öde vittnar om att Silvermannen är i en oundviklig fara.

Kjell Bergqvist är outstanding i "Silvermannen". Jag skulle vilja dra till med att det är hans livs roll, och det intressanta är att Bergqvist inte är ensam om att leverera. Paret Malmros/Vasa har snidat ihop ett helt koppel av riktiga karaktärer som berikar denna redan fullständigt unika och suveräna svenska serie. Det har inte gjorts något liknande i Sverige de senaste åren. Snacka om att vara före sin tid.

"Silvermannen" måste ses: Mystik, spänning och en underliggande humor kryddar en bra historia med en fint budskap.


EXTRAMATERIALET

DVD:n innehåller tyvärr inget extramaterial. Hade man fått drömma lite hade det suttit fint med ett färskt kommentarspår av Malmros, Vasa och Bergqvist. Men "Silvermannen" håller utan extramaterial.

Dock finns det en grej som kan ses som ett litet extramaterial i sig och det är en text från Malmros där han förklarar lite av tankarna bakom serien och hur den kom till. Mycket intressant och förstås ännu mer läskande efter det där icke-existerande kommentarspåret.


TRE SAKER

1. Efter att ha läst Malmros text ser jag serien med lite andra ögon. Jag antar att Silvermannens riktiga namn John Christiansson ska vara en liten ledtråd... J.C....

2. Det är en del kändisar som figurerar i filmen. När John köper ett hus och drar igång ett gratisdisco kan man t.ex se Kristian Luuk gå förbi med en skivback.

3. Ett extra plus för filmens förpackning som är en mycket snygg digipak i fodral. Ger ett mycket bra intryck och förtjänar som sagt ett extra plus.


ANDERS JAKOBSON (2006-09-06)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Atlantic
Tema: Svenska tv-klassiker
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen 1.66:1 (inte anamorfisk)
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA