Realistiska dialoger men lite brister

FILMEN

CMORE har blivit en aktör på den svenska tv-marknaden som levererar originalserier som så småningom får ett mer folkligt hem på TV4 eller Kanal 5. "Saknad" är en miniserie i fyra delar signerad Colin Nutley. Det är första gången sedan 80-talet som Nutley gör en tv-produktion och han plockar in lite välbekanta ansikten både bakom och framför kameran. Att Helena Bergström gör huvudrollen är långt ifrån oväntat.

Nåväl. Bergström spelar polisen Maja Silver som temporärt lämnat sin tjänst i Stockholm och åkt tillbaka till sin hemort Borgesund för att ha "semester". Egentligen är det ett svepskäl för att lappa ihop en trasslig relation med dottern Becky (Molly Nutley) som bor där och som inte riktigt kan släppa att Maja inte kom på Beckys pappas begravning. Ett av många misstag Maja gjort.

När en död flicka hittas i trakten kastas Maja in i polisarbetet. Först som ett stöd till sin vän Ragnar (Ralph Carlsson) och sedan omgående som hans ersättare. Ragnar får nämligen en hjärtinfarkt och dör, och traktens polischef tycker att Maja är den naturliga ersättaren. Hennes nyblivna kollegor Erik (Mattias Nordkvist) och Ola (Johan H:son Kjellgren) fogar sig i organisationsförändringen, men åklagaren Camilla (Anna Bjelkerud) sätter sig på tvären och motarbetar indirekt henne.

När det visar sig att den påträffade flickan har kopplingar till en kyrka som heter Rikets sal och en annan flicka som också tillhör kyrkan försvinner, riktas misstankarna mot dess karismatiska pastor Stein (Johan Widerberg). Men är det verkligen så enkelt? Maja får fullt upp med att pussla ihop bitarna och försöka hitta den saknade flickan innan det är försent, samtidigt som relationen med Becky måste repareras.

"Saknad" är en snabbtittad serie som är över på tre timmar om man ser hela klabbet i ett svep. Som förströelse under just tre timmar duger serien fint, men som ett lite mer utmanande alternativ till underhållning har serien sina svagheter. Det är helt enkelt inte lika välskrivet och originellt som till exempel SVT:s produktioner. Upplägget med en väckelseaktig kyrka och en pastor som uppenbarligen har en egen agenda känns lite osannolikt och snarare något man oftast ser i amerikanska filmer. Sen kan jag tycka att det är en otroligt omfattande polisorganisation för att vara i vad som framstår vara en liten håla, men det är sådana där saker som man bara får tugga i sig.

Vad jag dock verkligen gillar med serien är en påtaglig realism i dialogerna. Jag har för mig att Nutley i några av sina filmer inte konkret skrivit ned dialogerna utan enbart formulerat vad han vill ha ut av scenen/samtalet och jag tycker att det känns som samma teknik använts här. I vissa stunder blir det riktigt bra och något som jag verkligen reagerar på. Det gör att "Saknad" lämnar en positiv efterklang.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Utöver att Helena Bergström spelar mot sin egen dotter som sin karaktärs dotter, gör även Samuel Fröler en roll där han spelar mot sin egen son August som sin karaktärs son.

2. I sista avsnittet kan man höra några låtar från Colin Nutleys klassiker "Black Jack" i bakgrunden under en scen på en pub. Kul!

3. "Borgesund" är det gamla namnet på Ulricehamn och noterar man telefonnummer på butiksfönster och liknande så är det Ulricehamns riktnummer.


ANDERS JAKOBSON (2017-01-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2017
Bolag: CMORE
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.20:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA