Skrattet som kom av sig

FILMEN

"Bröderna Karlsson" handlar om Nicklas som när hans biologiske mor (han är adopterad) dör får reda på att han har en tvillingbror. Nicklas bor i Stockholm och Hasse som hans tvillingbror heter i Norrland. Nicklas träffar Hasse första gången när han är uppe i Norrland för att skriva på papper som har med deras mammas död att göra och tycker väl inte att han har så mycket gemensamt med Hasse. Han åker tillbaka till Stockholm och tror att det var det sista han såg av Hasse.

Det var det naturligtvis inte. En dag dyker Hasse upp i Stockholm och det dröjer inte innan saker och ting börjar bli komplicerade. Hasse som till skillnad från sin bror är framåt tar för sig av de lockelser huvudstaden har att erbjuda och naturligtvis är det Nicklas som får skulden. Och så långt är filmen rätt kul, på pappret i alla fall.

Tyvärr blev det färdiga resultatet långt från så roligt som man skulle kunna tro. Dessutom är allt i filmen otroligt oförutsägbart. Inga överraskningar alls. Och det är bara några av problemen. Trots att bröderna växt upp i varsin del av Sverige är det ingen som hör någon skillnad på dem. Borde de inte ha olika dialekter? Borde de inte vara rätt olika till sättet, även om de är tvillingar? Som det är nu är det ingen som ser skillnad på dem och det känns bara underligt.

Det som är bra gjort med filmen är att man lyckats få Björn Bengtsson att på ett trovärdigt sätt spela både Nicklas och Hasse. De scener där de syns båda samtidigt har vävts samman riktigt bra och det är endast ett fåtal gånger de tittar lite förbi varandra när de ska titta på varandra. Efter ett tag tänker man knappt på att det faktiskt är samma skådespelare i båda rollerna.

Men trots det, den komedi jag trodde jag skulle få se lyser med sin frånvaro. Visst, det finns många roliga scener men allt känns rätt överdrivet och som sagt väldigt förutsägbart. Efter tio minuters tittande så har jag i stort räknat ut hur hela filmens upplägg ser ut och efteråt kan jag konstatera att jag i stort sett hade helt rätt. Och till råga på allt känns slutet framstressat och lämnar en massa oklarheter efter sig. Inget vidare med andra ord alltså.


EXTRAMATERIALET

Inget alls. Det hade varit kul att se hur man gjorde scenerna där Björn Bengtsson spelar både Nicklas och Hasse, samtidigt.


TRE SAKER

1. Det är konstigt att det alltid ska vara så svårt att få ur sig något när man måste berätta det för någon, som att man har en tvilling till exempel…

2. Det känns inte helt trovärdigt att Nicklas är en slipad advokat när han knappt törs säga flaska till vare sig sin bror eller de kvinnor han träffar…

3. Det är lite kul att filmen heter Bröderna Karlsson när den ena brodern inte ens heter Karlsson i efternamn…


HANS-ÅKE LILJA (2011-01-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: SF
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA