Dråpligt och pinsamt med komisk Kjell

FILMEN

Till att börja med ska jag klargöra att detta är en recension av två olika släpp - det finns ingen gemensam box med båda "Mäklarna"-delarna. Än, i alla fall. Serien sitter ju ändå ihop så tydligt att man knappast kan recensera den ena utan den andra.

Serien som visats på SVT under hösten är ännu en i raden av succéer från radarparet Ulf Malmros och Lars "Vasa" Johansson med Kjell Bergqvist i en stor roll. Vi minns "Rapport till himlen" och "Silvermannen" för att ta upp några av tv-produktionerna. Det är en kombination som aldrig är fel.

Kjell Bergqvist är ett komiskt geni i sin, vad ska man säga, dum-ärliga bufflighet. Det är dock det som gör att mäklaren Kaj Modin förlorar både jobb, fru och hem i seriens inledning.

På jakt efter en ny arbetsgivare hamnar han hos gamla mentorn Gunnar som av en ren händelse dör mitt framför ögonen på Kaj, med en enda önskan: "Utbilda min dotter Vilma så får du halva firman".

Dottern Vilma (Cecilia Frode) är både naivt korkad och helt inkompetent som mäklare och det blir inte direkt lätt för Kaj att lära upp henne, speciellt som han inte klarar av det så bra själv heller.

Kaj jagas av sina egna demoner mitt i eländet. Gunnar spökar för honom och han vet inte helt säkert vad som händer med ex-frun, och vad händer egentligen med jobbet och hälsan?

Allt som serien utvecklar sig i 12 halvtimmesavsnitt får vi en större inblick i Kaj och Vilmas relation, vi lär känna dem bättre och de lär känna varandra och sig själva bättre. Och det bjuds på dråpliga situationer och pinsamma händelser. "Mäklarna" är ingen serie man gapflabbar åt, men roligt är det. Och tragiskt. Som livet.

Det kryllar av fina skådespelarinsatser i serien där många kända ansikten gästspelar eftersom varje avsnitt nästan är fristående. En finfin serie av bra kvalité.


EXTRAMATERIALET

Det finns inget bonusmaterial på skivorna, och det är lite märkligt. Det kunde väl inte varit helt omöjligt att få till en liten dokumentär med kommentarer av de inblandade och kanske något kommentarspår. Men tyvärr.


TRE SAKER

1. Musik används effektivt under hela serien - allt från det skönt jazziga ledmotivet och låtarna som binder ihop scenerna till Kajs favoritlåt "Come along", för att inte tala om Golden Brokers oförglömliga "Hon har ett sätt".

2. En tv-recensent på en stor svensk gratistidning avfärdade "Mäklarna" som en dålig "The Office"-kopia, då kan man undra hur många sekunder av serien recensenten såg för att komma fram till en så pass felaktig jämförelse?

3. När Kjell Bergqvist spelade kommisarie Kollberg i åtta Martin Beck-filmer under det tidiga 90-talet åt han ständigt i scenerna, något som bland annat Filip och Fredrik blåst upp som Kjell Bergqvists "grej", men det var ett beteende hos Kollberg som fanns redan i böckerna. Men i "Mäklarna" stoppar Bergqvist i sig ordentligt ändå, så det är kanske hans grej i alla fall?


ANDERS JAKOBSON (2006-11-02)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2006
Bolag: Scanbox
Tema: Svenska tv-klassiker
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA