Feel good-komedi med stor ensemble

FILMEN

Här har vi ytterligare en gammal svensk komedi som rotats fram ur arkiven och bränts ned på DVD. Eller, ja, gammal och gammal, filmen är från 1997 men känns stundtals ännu äldre. Märkligt hur tiden snabbt rusar förbi.

Plotten för filmen tar sin grund i 90-talets ekonomiska kriser i bankvärlden. Ett par direktörer från Stockholm (Johan Ulvesson och Claes Månsson) kommer till ett litet bankkontor i Göteborg. Den lokala direktören (Tomas von Brömsen) befordras samtidigt som bankkontoret läggs ned och den kvinnliga personalen blir arbetslösa.

Efter att ha svävat runt mellan allt från burksamling till dammsugarförsäljning kommer de på att de ska starta en lyxbordell. De har tidigare fått med sig karlar hem från krogen så varför inte ta betalt, resonerar de.

En rejäl villa utanför stan rustas upp och succén är snabbt ett faktum. Bordellen nyanställer och bland de flitigaste kunderna finns de direktörer som satte dem ur arbete. Pengarna rullar in och det arbetarägda företaget går med vinst.

Av en slump får en journalist reda på bordellverksamheten och tillsammans med en polis planerar han att spränga den. Är detta slutet för Bordellen Eternellen?

Filmen är av typen "feel good" och påminner en hel del rätt mycket om "Kalenderflickorna" som dock kom ett par år senare. Det är en stor ensemble i filmen med ett lass skådespelare som man inte ser så ofta nu för tiden. I huvudrollerna som Klara och Yvonne som drar igång verksamheten hittar man för mig tämligen okända Lena B. Nilsson och Ulla Svedin som visserligen figurerat i lite andra sammanhang, men som jag antar mest hör hemma i teatervärlden. Bra samspel genom hela ensemblen dock.

Det finns en rätt gullig kärlekshistoria om ett äldre par i filmen, mellan Gerd Hegnell och den alltid så suveräna Per Oscarsson. Rätt mysigt i det ändå ganska kontroversiella temat i filmen.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Filmen är skriven och regisserad av Carin Mannheimer, "mamma" till succér som "Saltön", "Solbacken: Avd. E" och ångestklassikern "Svenska hjärtan" (när kommer den DVD-boxen?), och baserades på en pjäs hon skrev först.

2. Suzanne Reuter är med i två korta scener i filmen, men listas ändå som ett av de stora namnen på omslaget.

3. Filmen är Cecilia Frodes långfilmsdebut.


ANDERS JAKOBSON (2008-01-03)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 1.66:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA