En rolig film med tragiska inslag

FILMEN

Gustaf Skarsgård och Torkel Petersson spelar det homosexuella paret Göran och Sven som precis flyttat in i villakvarteret. Deras nya grannar tar uppgifterna om att det är två män och inte en barnfamilj som de fått till grannar med blandade reaktioner. En del ser besvärat glada ut medan andra öppet visar sin avsky. Göran och Sven kämpar dock på och låter sig inte nedslås av sina grannar. Dessutom har de äntligen godkänts som adoptivföräldrar. Problemet är bara att det inte finns något land som låter homosexuella adoptera deras barn.

Det är lätt att förstå Göran och Svens lycka när de äntligen får ett brev om att det finns ett barn till dem. Patrik 1,5 har visserligen en trasslig bakgrund men han ska bli deras. Barnkammaren iordningsställs och allt som fattas nu är Patrik själv. Så en kväll ringer det på dörren…

Utanför står Patrik. Problemet är bara att istället för Patrik 1,5 är det Patrik 15 som står utanför. Inte nog med att han är äldre än den Patrik de förväntat sig, han har dessutom en rätt taskig attityd mot allt och alla och speciellt mot homosexuella. Både Göran och Sven är övertygade om att det skett en förväxling och kastar sig i bilen för att hinna till socialen innan de stänger för helgen för att ordna upp detta. Tyvärr går det inte så enkel som de önskat och Patrik måste stanna hos dem till tisdagen veckan därefter då socialen lovar lösa problemet.

Naturligtvis är det inte fel Patrik de fått utan istället ett komma som smugit sig in och gjort Patrik 1,5 år istället för 15 i det brev Sven och Göran fick angående adoptionen. Göran och Sven befrias från allt ansvar för Patrik men då visar det sig att, åtminstone Göran, fattat tycke för Patrik och inte allt vill förlora honom.

"Patrik 1,5" är en riktigt rolig film även om den dessutom har en tragisk och väldigt realistisk sida också. Den tar upp problem som att adoptera, trakasserier av homosexuella, hur det är att vara ung och sakna stabilitet med mera. Gustaf Skarsgård och Torkel Petersson är suveräna i sina roller och speciellt Skarsgård gör ett mycket starkt intryck. Han är som klippt och skuren för rollen som Göran och att han inte fick en guldbagge får snarast ses som en skandal. Även den relativt okände Thomas Ljungman är bra i rollen som Patrik.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är tyvärr inte lika bra som själva filmen. Förutom teaser och trailer utlovas det även tabbar men när det sedan visar sig vara en, och endast en scen, är besvikelsen total. Tyvärr!


TRE SAKER

1. Bilden på omslaget är rätt missvisande vad gäller Patrik. Personligen tycker jag han ser otroligt mer korkad ut än han faktiskt är.

2. En del sexscener blir det mellan Skarsgård och Petersson och det är inte ofta man ser sex mellan två män i svenska filmer.

3. Återigen, Gustaf Skarsgård är verkligen suverän i den här filmen!


HANS-ÅKE LILJA (2009-03-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Trailer, teaser och borttagna scener
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA