Först ut av sex filmer i Marklundserien

FILMEN

"Nobels testamente" baseras på Liza Marklunds roman med samma titel och handlar om journalisten Annika Bengtzon (Malin Crépin) som bevakar Nobelfesten för sin tidning Kvällsposten. Mitt på festen skjuts en av gästerna och avlider i en pöl av sitt eget blod. Direkt sätter rykten i gång om att det är ett terrorattentat medan Annika tror att det handlar om en uppgörelse inom Nobelkommittén. Då hon blir huvudvittne till mordet läggs hon med yppandeförbud och får därför inte skriva en rad i tidningen om mordet. I stället nästlar hon sig in på nöjesavdelningen på tidningen för att på så vis luska ut mer om mordoffret. Samtidigt pågår en maktkamp inom Nobelkommittén och fler liv kommer att sättas till och Annika bevakas av någon som vet att hon har sett för mycket.

Vi har fått filmatiseringar av Liza Marklunds böcker tidigare, då med Helena Bergström i rollen som Bengtzon. Det är bra historier som gör sig klockrent på film bara man förvaltar dem väl. Det tycker jag att man har gjort och "Nobels testamente" är en välspelad film även om jag anser att skådespelarinsatserna svajar lite mellan varven. Crèpin gör rollen som den drivne journalisten bra, men jag tror att framtida filmer om Bengtzon kommer att kännas bättre efter att hon blivit varm i kläderna, för det dippar lite ibland även om det i det stora hela är klart godkänt.

Insatserna från Björn Kjellman, Leif Andrée, Kajsa Ernst och Erik Johansson som gör roller som kommer att återkomma i följande filmer ska bli intressant att få se mer av.

Har man läst boken bör man som vanligt när de filmatiseras lägga den lite åt sidan i sin skalle medan man ser filmen, det är ingen självklar uppgift att få till det exakt som i en bok, inte heller den här gången. Jag tycker ändå att man som sagt gör bra ifrån sig och jag ser fram emot de kommande filmerna.


EXTRAMATERIALET

De bortklippta scenerna är inte många på extramaterialet, men de är heller inga självklara bortval – faktiskt. De är ganska underhållande så det är lite roligt att se dem. I en av scenerna får vi dessutom förklaring på en händelse som inte framkommer i filmen.

Att få ta del av en storyboard har jag aldrig förstått och det gör jag inte den här gången heller.


TRE SAKER

1. Med erfarenhet av tidningsredaktion kan jag känna att det finns en hel del saker som inte är realistiska i filmen. Ett exempel på det är att Annika får så lång tid på sig med ett jobb till nöjessidorna. Jag har svårt att tro att utrymmet för att arbeta heltid med en text under så pass lång tid finns i verkligheten, men så är det ju bara på film i och för sig.

2. I en scen får vi se en tidningssida och där har man gjort missen att använda sig av så kallad platshållartext. Det är bara massa latinska ord och något man använder sig av för att fylla ett utrymme medan man redigerar innan den riktiga texten är färdig. Det var en klantig och helt onödig miss.

3. Filmen är producerad av samma personer som producerade "Millennium"-trilogin och detta är en rätt actionfylld och spännande film.


MARIA EREMO (2012-07-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Tema: Svenska deckare, Kompletta tv-serier
Ljud: DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Bortklippta scener, Storyboards, Trailer för ”Prime time”
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA