Fotot är bättre än filmen

FILMEN

Det är klart man hajar till lite när filmen öppnar med ett snötäckt landskap, en idyllisk stuga med sprakande brasa och texten "Dalarna, Sweden". Och det är klart att man hajar till ännu mer när Björn Granath blir ihjälskjuten av självaste George Clooney några minuter senare...

Ni minns väl att det var en hel del ståhej för ungefär ett år sedan? "HÄR LANDAR CLOONEY" skrek kvällstidningarna på löpsedlarna. Jo, "The American" är delvis inspelad i Sverige, men efter drygt fem minuter är Sverige-delen över, och då har inte ens förtexterna rullat än.

Clooney spelar titelns amerikan, en lönnmördare vid namn Jack. Han blir uppspårad i Sverige, röjer undan alla inkräktare och den kvinna han myst framför brasan med, och flyr till Italien. Hans uppdragsgivare beordrar honom att gömma sig i en liten by på landsbygden i väntan på vidare besked. "Bli inte vän med någon", är det sista han säger.

Men det blir Jack. Han umgås med den lokala prästen och blir mer än bara en kund hos en prostituerad, och han får sitt uppdrag där han ska sätta samman ett vapen åt en kvinnlig kollega. Less på sitt yrke och tyngd av skuld menar han att det är det sista han tänker göra innan han drar sig tillbaka, men han känner hela tiden en paranoid press, som om han inte riktigt bara kan luta sig tillbaka i lugn och ro.

Man skulle kunna säga att "The American" bjuder på en viss suggestiv stämning. Tempot är ganska lågt, det är inte speciellt mycket musik och det är många scener där Jack är helt själv och pysslar med sitt. Man kan även säga att det blir en ganska långsam film, trots den inte alls överdrivet långa speltiden. Suggestiv stämning eller inte, i mitt tycke händer det lite för lite för att jag ska känna mig fullständigt engagerad i Jacks öde. Historien i sig är heller inte så värst originell, så som filmupplevelse blir "The American" betydligt blekare än jag hade förväntat mig.

Men man kan njuta av de vackra fotot. Detta är Anton Corbijns andra film efter "Control", och precis som i Joy Division-biografin är "The American" en rasande snygg film där det känns som varenda bildvinkel och komposition är noga uttänkt på förhand. Det är faktiskt inte så dumt att en fotograf blir regissör, det blir i alla fall väldigt snygga filmer.


EXTRAMATERIALET

Fem minuter bortklippta scener och tio minuter bakomfilm är vad som bjuds utöver kommentarspåret med Corbijn. De bortklippta scenerna finns det inte så mycket att säga om, och bakomfilmen fyller sitt syfte, men inte så mycket mer. Det är lite intressant att höra att de ser filmen lite som en western, för det stämmer faktiskt när man tänker på det.


TRE SAKER

1. Trots att det står "Dalarna" i början av filmen, så är den inspelad i Jämtland, utanför Östersund. Varför platsen ändrats i filmen vet jag inte, kanske för att det skulle sett konstigt ut med ett "Ä" i texten.

2. Anton Corbijn kunde givetvis inte låta bli att knäppa lite bilder mellan tagningarna. Dessa finns publicerade i fotoboken "Inside the American".

3. Precis som alla andra DVD-utgåvor från SF är extramaterialet enbart textat på danska och finska. Jag trodde SF stod för Svensk Filmindustri...


ANDERS JAKOBSON (2011-02-18)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Journey to Redemption: The Making of, Feature commentary with director Anton Corbijn
RECENSERAT DENNA DAG (22/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KOMEDIERNA